De Florii, şase biserici din ţară au oficiat slujbe cu participarea enoriaşilor, deşi acest lucru este interzis. REACȚIA episcopului de Bălţi şi Făleşti

Legea e lege, dar nu pentru toţi. De Florii, şase biserici din ţară au oficiat slujbe cu participarea enoriaşilor, deşi autorităţile au interzis acest lucru din cauza pandemiei de COVID-19. Printre acestea se numără şi lăcaşul de cult „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din municipiul Bălţi, unde au participat la slujbă câteva zeci de credincioşi.

Imaginile video cu slujba oficiată la biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” au ajuns pe reţelele de socializare. Autorul postării spune că în curtea lăcaşului au fost haşurate cu cretă locurile pentru enoriaşi. Chiar şi aşa, oamenii nu au respectat distanţa stabilită.

Contactat de postul nostru de televiziune, episcopul de Bălţi şi Făleşti, Marchel, a recunoscut încălcarea, dar spune că nu preoţii ar fi de vină.

„Feţele bisericeşti nu sunt poliţişti să ia măsuri cu aceştia. Feţele bisericeşti sunt ocupate doar de slujbă. Vreau să zic că astfel de cazuri se întâmplă şi vina o poartă nu atât feţele bisericeşti cât însuşi populaţia care nu este conştientă de ceia ce se cere de la fiecare”, a declarat episcopul de Bălţi şi Făleşti, Marchel.

În legătură cu acest caz, Inspectoratul General al Poliţiei a iniţiat o procedură contravenţională.

„Vor fi examinate circumstanţele în care a fost oficiată slujbă şi dacă au fost sau nu respectate măsurile impuse de autorităţi. Dacă se va stabili că de către slujitorii bisericii au fost nerespectate măsurile de profilaxie şi combatere a COVID-19 va fi aplicată o amendă de 22.500 de lei”, a menționat Diana Fetco, ofiţer de presă al IGP.

Anchete contravenţionale au fost iniţiate şi în cazul altor cinci biserici din ţara noastră.

„Slujbele s-au desfăşurat în interiorul bisericilor sau în curţile acestora cu participarea enoriaşilor. Este de menţionat că în trei cazuri slujbele au fost desfăşurate cu participarea de la trei la zece cetăţeni şi alte trei cazuri de la 20 la 40 de oameni”, a spus Diana Fetco. 

Încălcările au fost depistate după ce oamenii legii au inspectat 1386 de lăcaşuri de cult. Forţele de ordine au stabilit că în 591 dintre ele au fost oficiate servicii divine, iar în 586 au participat numai feţele bisericeşti. Potrivit datelor Ministerului Afacerilor Interne, până acum, 18 preoţi au primit amendă de aproape 25 de mii de lei pentru încălcarea restricţiilor impuse în perioada stării de urgenţă.


Preluat de la: Publika.md

 Fără categorie