De ce valul trei al pandemiei este imposibil de evitat prin vaccinare

Valul 3 al pandemiei îşi face simţită prezenţa în din ce în ce mai multe state din Europa pe fondul răspândirii accelerate a tulpinii britanice. Cercetătorii spun că valul 3 nu poate fi oprit prin vaccinări, deoarece numărul de persoane imunizate este încă prea mic în raport cu rapiditatea cu care se răspândeşte virusul-mutant, informează adevarul.ro.

„Numărul cazurilor de infectare cu tulpina britanică supercontagioasă va creşte uşor, apoi într-un ritm din ce în ce mai alert, pe măsură ce varianta B.1.1.7 o va înlocui pe cea din Wuhan”, este de părere Răzvan Cherecheş, profesor de sănătate publică la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Cercetătorul apreciază că tulpina britanică va deveni dominantă în Europa în următoarele două luni, inclusiv în România.

Cercetătorul Răzvan Cherecheş mai spune că odată cu încălzirea vremii va scădea întrucâtva şi rata de transmitere, însă cel mai important este să nu fie relaxate măsurile.

Cum a evoluat tulpina-mutant în Marea Britanie

Biostatisticianul Octavian Jurma a analizat felul în care a evoluat tulpina B.1.1.7 în Regatul Unit în raport cu SARS-CoV-2 varianta Wuhan.

„Vreau să ne fie un lucru clar: nu putem evita prin vaccinare un val 3, poate valul 4.

Prin vaccinare putem eventual evita un val de decese directe similar celui din valul 2 şi asta ar fi extraordinar de bine.

(…) Chiar dacă tulpina britanică (B.1.1.7.) are aparent un profil de boală similar (nu identic) cu tulpina curentă (D614G) a SARS-CoV-2, profilul curbei epidemice e distinct.

În Marea Britanie, prima confirmare a B117 are loc în septembrie 2020, la debutul valului 2, dar tulpina devine dominantă în decembrie, când măsurile de carantină au limitat tulpina D614G, dar au avut un efect minimal asupra B117.

Este un exemplu de manual al felului în care măsurile parţiale ajută la selecţia tulpinilor rezistente la măsuri.

Relaxarea de sărbători declanşează valul 3 care într-o singură lună ajunge de două ori mai mare decât vârful valului 2.

Pentru a opri ascensiunea valului 3, Marea Britanie adoptă o strategie 3D cu 3 măsuri combinate: carantină dură + testare intensă + vaccinare accelerată.

Astfel, după încă o lună, este pe o pantă puternic descendentă şi ajunge la nivelurile din decembrie.

Vedem, aşadar, că fost nevoie de apoximativ 4 luni pentru ca tulpina britanică să devină dominantă şi de încă o lună ca să ajungă să depăşească vârful valului 2”, a scris pe Facebook dr. Octavian Jurma.

Restricţii exagerate de circulaţie în unele state europene

Executivul european a trimis somaţii Germaniei, Belgiei, Danemarcei, Finlandei, Suediei şi Ungariei, pentru că cele şase state au impus restricţii mai dure decât cele recomandate de UE, între care interdicţia de a intra pe teritoriul lor. 

Comisia Europeană atrage atenţia asupra unui „risc de fragmentare, obstacole în calea liberei circulaţii, de perturbare a lanţurilor de producţie”.

Restricţiile trebuie să fie „nediscriminatorii şi proporţionate”, insistă CE, care le cere guvernelor în cauză să „se alinieze” recomandărilor comune aprobate acum patru luni.

Germania şi Suedia se pregătesc pentru al treilea val

Germania se află într-un al treilea val al pandemiei de coronavirus, le-a spus marţi cancelarul Angela Merkel parlamentarilor din cadrul partidului conservator, relatează Reuters.

Merkel a subliniat că orice relaxare a restricţiilor introduse la sfârşitul anului trecut şi prelungite până la 7 martie trebuie să se facă cu atenţie şi treptat.

Conform WorldOMeters.info, Germania a înregistrat 6.630 de cazuri noi pe data de 1 februarie, iar trei zile mai târziu ajunsese la aproape 13.000 de noi infectări.

Suedia se confruntă cu o nouă tendinţă de creştere a noilor cazuri de COVID-19 şi autorităţile se tem de venirea unui al treilea val epidemic.

Autorităţile de la Stockholm anticipează că această variantă mai contagioasă va deveni dominantă în Suedia în câteva săptămâni sau cel mult în câteva luni.

Suedia avea 1.551 de cazuri pe zi la data de 1 februarie, iar pe 19 februarie ajunsese la 4.973.

SUA, ameninţate de tulpina din California a SARS-CoV-2

O nouă variantă posibil mai contagioasă a SARS-CoV-2 (apărută la jumătatea anului trecut şi devenită dominantă în California) explică creşterea semnificativă a numărului cazurilor de COVID-19 şi al deceselor din statul american. 

Denumită B.1.427/B.1.429, mutaţia ar justifica includerea ei în rândul celor detectate în Marea Britanie, Brazilia şi Africa de Sud, potrivit cercetătorilor de la Universitatea din California.

Varianta californiană ar putea deveni până la sfârşitul lunii martie responsabilă pentru circa 90% dintre noile cazuri de COVID-19 în acest stat american, faţă de circa 50% în prezent.


Preluat de la: Publika.md