De ce nu trebuie să arunci acumulatorii vechi la gunoi

Acumulatorii vechi, scoși din telefoane mobile, laptopuri sau tablete, pot lua foc în mod spontan și chiar exploda dacă nu sunt manevrați și depozitați corespunzător, scrie go4it.ro.

Denumite și „Baterii Zombii”, acumulatorii reîncărcabili folosiți ca alternativă ecologică la bateriile de unică folosință și acumulatorii Li-ion nu devin inerți doar pentru că s-au descărcat, sau telefonul mobil defect nu a mai fost încărcat de mult timp. Din contra, substanțele aflate la interior rămân la fel de reactive ca și atunci când bateria era aproape nouă. Din acest motiv se impune transportul și manevrarea atentă a bateriilor vechi, orice incident în care acumulatorii vechi ajungă să fie striviți sau perforați putând cauza incendii și răniri grave.

Bateriile se găsesc în produse obișnuite, cum ar fi laptopuri, tablete, telefoane mobile, jucării radio controlate, dispozitive Bluetooth, aparate de ras, periuțe de dinți electrice, instrumente electrice, scutere și chiar țigări electronice. Oricare dintre acestea poate provoca incendii colosale și nespus de multă poluare, dacă este îngropat sub munții de gunoaie colectați în așa zisele depozite „ecologice”. Însă nu de puține ori, problemele apar chiar în timpul procesării realizate la centrele de colectare a deșeurilor, cauzând pagube materiale și rănirea angajaților responsabili cu trierea deșeurilor menajere în vederea reciclării.

Odată ajunse în tomberonul de gunoi, este foarte probabil ca bateriile vechi să fie zdrobite sub greutatea altor gunoaie, sau perforate în timp ce sunt vărsate în mașina de gunoi. Îar unele tipuri de baterii în special, cum ar fi cele Li-ion și NiMH, se pot auto-aprinde sau chiar exploda dacă sunt deteriorate.

Odată pornite, incendiile la groapa de gunoi sunt foarte greu de oprit, poluarea rezultată depășind cu mult orice beneficii aduse prin folosirea responsabilă a bateriilor respective.


Preluat de la: Publika.md