De ce hidroxiclorochina nu ajută contra coronavirusului, ci crește șansele de deces ale pacienților

În ciuda unor rezultate inițiale încurajatoare și susținerii din partea unor figuri publice precum președintele SUA, Donald Trump, Plaquenil (hidroxiclorochina) și clorochina nu aduc niciun beneficiu contra coronavirusului, explică un nou studiu. Medicamentele scad șansele de supraviețuire ale pacienților comparativ cu cei care urmează tratamentele obișnuite.

Plaquenil (hidroxiclorochina) este un medicament utilizat pentru tratarea artritei și a unor boli autoimune precum lupusul. Clorochina este un medicament antimalarie. Ambele au ajuns să fie considerate eficiente contra coronavirusului la scară largă în mare parte mulțumită susținerii din partea președintelui SUA Donald Trump și a unor rezultate preliminare relativ bune. 

Mai multe guverne din jurul lumii au achiziționat cantități importante de Plaquenil și clorochină pentru a le folosi împotriva pandemiei, dar acest lucru a lăsat alte categorii de pacienți fără tratamentele de care au nevoie. 

Nu sunt eficiente contra COVID-19, chiar cresc șansa de moarte

Un nou studiu pe 96,000 de pacienți cu COVID-19 arată că, de fapt, clorochina și hidroxiclorochina nici măcar nu ajută contra coronavirusului. Conform rezultatelor, niciunul dintre cele două medicamente nu a adus vreun beneficiu contra COVID-19, ba chiar au sporit șansele ca pacienții să moară în timpul tratamentului. Ambele produc efecte secundare relativ grave, explică autorii, mai ales aritmie cardiacă.

Autorii au studiat dosarele medicale a 96.000 de pacienți din sute de spitale care au fost tratați cu unul din aceste medicamente. Pacienții au fost împărțiți în patru grupuri: cei tratați doar cu hidroxiclorochină (3.016 pacienți), doar cu clorochină (1.868 pacienți) și două grupuri care au fost tratate cu aceste medicamente în combinație cu antibiotice (10,004). 

 


Preluat de la: Publika.md