De ce a fost relocat în România, un radar NATO de ultimă generație

Radarul – care poate detecta și urmări ținte de la peste 450 de kilometri distanță – a fost mutat în această lună în satul Cataloi din județul Tulcea.

„Mă bucur că la solicitarea României comandații noștri militari l-au aprobat. În clipa în care au fost atacate porturile dunărere din Ucraina, la NATO a trebuit, în consultare cu România, să luăm măsuri de protecție a unei zone care este în proximitatea conflictului. Și există la 6 luni o operațiune specială, se numește Operațiune de Vigilență Sporită (…) Și atunci, comandanții noștri militari și liderii noștri politici au zis că există o problemă de stabilitate în zona Deltei Dunării pentru că rușii vor continua să atace aceste infrastructuri portuare.

Trebuie să spun un lucru: nu am văzut până acum o intenție, un atac deliberat al Rusiei în teritoriul României, dar nu înseamnă că nu există acțiuni potențial periculoase Atunci, la solicitarea românilor, ne-am uitat la realitatea militară a acelei zone, am văzut unde avem capacități deja existente și liderii noștri militari împreună cu liderii militari români au constatat că există o zonă pentru un anumit tip de atacuri, în special cu drone folosite de ruși, și ar fi nevoie de un radar suplimentar care să completează apărarea antirachetă pe care deja o avem în România” a declarat Mircea Geoană.

Secretarul adjunct al NATO a explicat că atacuri cu drone rusești vor mai exista în perioada următoare pe dunăre. pe Dunăre, motiv pentru care este de așteptat că radarul să rămână în România până în luna februarie a anului viitor.


Preluat de la: Noi.md