De ce a fost închis spațiul aerian. Expert român: Atunci când apare un astfel de obiect neidentifcat e bine să nu existe avioane în aer

Decizia autorităţilor de la Chişinău de a închide spaţiul aerian a fost un subiect de primă pagină pentru mass-media din România. Într-o intervenţie pentru Euronws, expertul în securitate naţională din ţara vecină, Hari Bucur-Marcu, a explicat de ce a fost nevoie de o astfel de decizie. 

„E foarte important gestul Republicii Moldova de a-și închide spațiul aerian pe motive de securitate. Obiectul acesta a fost identificat la 11.000 de metri care este cam înălțimea de zbor a avioanelor care traversează spațiul aerian. În momentul în care apare un obiect din acesta neidentificat e bine să nu fie și avioane pe acolo pentru că nu se știe niciodată ce se poate întâmpla.

Pe de altă parte, fiind foarte aproape de zona de conflict din Ucraina, orice obiect din acesta în spațiul aerian, intră în atenția apărării aeriene a țării respective. În asemenea condiții, chiar dacă nu este identificat, toată lumea se pregătește să-l doboare. Dacă s-ar derula traficul aerian comercial în mod obișnuit, ar fi întotdeauna un risc ca un avion de pasageri să fie luat drept țintă și să fie doborât.

Aș mai spune că în contextul războiului din Ucraina, este firesc să ne așteptăm la tot felul de sonde din acestea care să verifice capacitățile de apărare aeriană pe care le are România. Lucrurile acestea nu sunt plăcute, dar ele se întâmplă”, a spus Hari Bucur-Marcu.

Deocamdată nu se ştie câţi pasageri au fost afectaţi după închiderea spaţiului spaţiului aerian în cursul acestei zile


Preluat de la: Publika.md