Dată Postul Paștelui 2024. Vezi când începe cel mai lung post din an

Pentru creștinii ortodocși, respectarea Postului Mare este foarte importantă. Este o perioadă de renunțare la sine, de purificare și de aspirație către Dumnezeu.

În 2024, perioada Postului Mare va dura de la 18 martie până la 4 mai .

Începutul și sfârșitul Postului Mare
Datele Postului Mare se schimbă în fiecare an. Potrivit canoanelor ortodoxe, perioada Postului Mare începe exact cu șapte săptămâni înainte de Paște și durează 48 de zile, până în sâmbăta dinaintea Învierii. În 2024, Postul Mare începe la 18 martie și se încheie la 4 mai.

Această perioadă este împărțită în:
-Săptămâna Mare (cinci săptămâni și cinci zile);
-Sabatul lui Lazăr;
-Intrarea Domnului în Ierusalim (Duminica Floriilor);
-Săptămâna Sfântă (durează șase zile, a șaptea zi este Paștele).

Câte zile sunt lungi?
De fapt, Postul Mare nu durează 40 de zile, așa cum mulți obișnuiau să socotească, ci 48 de zile, deoarece la Săptămâna Mare se adaugă Săptămâna Sfântă (ultima săptămână înainte de Paști).

Pregătirea pentru Postul Mare
Deoarece în timpul Postului Mare dieta obișnuită este sever restricționată, această perioadă poate fi o mare solicitare pentru organism.

De aceea, este prudent să vă pregătiți din timp:
-cu cel puțin două săptămâni înainte de Postul Mare, este necesar să se reducă treptat cantitatea de produse animale din alimentație, inclusiv carnea;
-creșteți zilnic cantitatea de alimente (mai ales proteine) de origine vegetală;
-să nu mai consumați chefir, iaurt, lapte acru și alte produse lactate fermentate cu cel puțin o săptămână înainte de post.


Preluat de la: Timpul.md