Cum se răspândeşte noul coronavirus în adunările mari de oameni. Germania a organizat un concert-experiment

Germania a organizat un concert-studiu  pentru a evalua riscurile unor astfel de evenimente aglomerate în contextul pandemiei COVID-19.

4.000 de voluntari sănătoşi cu vârste între 18 şi 50 de ani au fost îndemnaţi să se scrie la studiul organizat la Leipzig de Universitatea Halle.  

Compozitorul şi cântăreţul pop Tim Bendzko a fost de acord să susţină trei concerte în sala Quarterback Immobilien Arena în cadrul studiului numit Restart-19 ce are scopul de „a investiga condiţiile în care asemenea evenimente pot avea loc în pofida pandemiei”, au transmis cercetătorii.   Planul studiului a presupus pregătirea a trei scenarii la care să ia parte 4.000 de persoane în condiţii apropiate de realitate.  

Primul va simula un eveniment aşa cum se desfăşura înainte de pandemie, al doilea va presupune măsuri sporite de igienă şi un oarecare grad de distanţare socială, în vreme ce al treilea va implica un număr de participanţi redus la jumătate şi cu respectarea unei distanţe sociale de 1.5 metri.  

În fiecare dintre scenarii spectatorii vor sosi şi pleca de pe stadion în timpul concertului „astfel încât să simuleze comportamentele acestora în cel mai  realist mod posibil”.   

Toţi voluntarii vor fi testaţi pentru COVID-19, vor primi măşti şi dispozitive de măsurare a distanţării sociale.  

Cercetătorii vor studia ce fel de suprafeţe sunt atinse cel mai mult de spectatori prin intermediul unor dezinfectanţi fluorescenţi, dar vor monitoriza şi aerosolii expiraţi circulanţi – o potenţială cale de transmitere a noului coronavirus asupra căreia oamenii de ştiinţă au insistat recent.  

Proiectul, cu un buget de 990.000 de euro, este finanţat de landurile Saxonia-Anhalt şi Saxonia, şi are scopul de a arăta căi de reluare a evenimentelor sportive şi muzicale majore, organizate în spaţii închise prin stabilirea unor niveluri de risc reale. 

Peste 2.000 de noi infectări au fost raportate ăn Germania în ultimele 24 de ore, cea mai mare creştere a cazurilor zilnice de la sfârşitul lunii aprilie, ducând bilanţul la un total de 232.082 de cazuri de contaminare cu noul coronavirus, potrivit datelor Institutului Koch.


Preluat de la: Publika.md