Cum să îți menții creierul activ

Statul în casă poate avea anumite efecte negative asupra organismului, în special asupra creierului care, la fel ca un mușchi, trebuie antrenat pentru funcționa la capacitate maximă. Cu alte cuvinte, a sta în casă o perioadă îndelungată de timp poate conduce la apariția sedentarismului și, automat, la încetinirea organismului odată cu reducerea drastică a activităților. 

Potrivit specialiștilor din domeniul medical, sedentarismul sau comportamentul sedentar este caracterizat de activitățile care necesită consumul unui nivel minim de energie, similar cu cel necesar în momentul în care te odihnești. Și nu doar că este cauza majoră a obezității și a altor afecțiuni, ci lenevește și creierul. În aceste condiții nu tocmai plăcute, indicat ar fi să îți menții pe cât posibil creierul activ cât timp stai în casă. Cum poți face asta? Foarte simplu: realizând zilnic anumite activități. Citește în continuare pentru a afla care sunt activitățile care ajută la menținerea unui creier activ, dar și care sunt beneficiile acestora la nivelul întregului organism.

Antrenează-ți mintea jucându-te

În prezent, orice dispozitiv pe care îl cumperi vine la pachet cu un manual de utilizare. Spre exemplu, cumperi un cuptor cu microunde și vine cu un manual de peste 140 de pagini despre ce să faci și ce să nu faci, dar și la ce folosesc butnoanele. Cel mai complex “dispozitiv” sau “aparat”, să spunem așa, de pe pământ vine, însă, fără manual de utilizare. Dacă nu ți-ai dat până acum seama, este vorba despre creierul nostru. Iar în lipsa acestui manual, folosim metoda clasică de a învăța: încercare și greșeală. Asta până ce fiecare dintre noi găsește metoda optimă de funcționare. Iar dacă nu dezvolți în permanență cea mai importantă resursă cu care ai fost înzestrat va fi dificil să ai rezultate în ceea ce privește dezvoltarea personală și nu numai.

Un prim lucru pe care îl poți face pentru a-ți menține creierul activ cât stai în casă este să te joci jocuri menite să ți-l antreneze. Cu alte cuvinte, îți poți antrena creierul foarte bine în timp ce te relaxezi. Așadar, îți sugerăm să joci acele jocuri care te provoacă să găsești, spre exemplu, diferențele sau cele de memorie. Ori cele care te țin atent pentru o perioadă mai îndelungată de timp și care îți și oferă la schimb ceva. Spre exemplu, la această pagină unde poți juca păcănele online gratis. Vei găsi sute de jocuri de casino care, cu siguranță, îți vor băga creierul în cantonament și ți-l vor ține activ mult timp de acum încolo. Totul este să vrei, desigur, acest lucru. Iar statul acasă este o oportunitate foarte bună de a încerca, de a experimenta, de a testa, de a învăța și, de ce nu, de a te dezvolta.

Activitățile sportive mențin creierul prospăt și activ

Nu mai este niciun secret faptul că exercițiul fizic ajută nu doar corpul, ci și mintea și că Gimnastica minții nu exclude sub nicio formă gimnastica mușchilor. Așadar, rupe-ți cel puțin 20 de minute din activitățile pe care le faci de când sau în casă și fă câteva exerciții fizice. Potrivit unor studii, sportul crește ritmul cardiac și, astfel, se pompează mai mult oxigen în creier. Mai multe decât atât, pe perioada desfășurării activităților sportive, corpul eliberează hormoni care contribuie atât la starea de relaxare, cât și la învățarea și transmiterea mai bună a semnalelor în cadrul sistemului nervos. A fost suficient cât să te convingem să faci mișcare 20 de minute pe zi? Evident, cu cât mai mult, cu atât mai bine. Dar indicat ar fi ca, dacă nu ai mai făcut asta de foarte mult timp sau niciodată și mai mai mult ai stat decât te-ai mișcat, să începi treptat. Azi 10 minute, mâine 20 și așa mai departe. Dacă nu ai idei despre ce să faci, Internetul este plin de sute de idei de exerciții fizice și activități sportive pe care să le faci în casă. Trebuie doar să ai inițiativă, să îți dorești ce este mai bun pentru tine și să dai drumul la treabă.

Renunță la televizor și învață ceva nou în fiecare zi

Greu, nu-i așa? Mai că îți e lene să citești și ceea ce am scris până acum și de aici încolo. S-a demonstrat deja științific faptul că televizorul reduce din activitatea creierului, fiind o cale de comunicare prin care mesajul intră direct fără niciun efort de “digestie”, spunem așa. Și nu mai punem la socoteală faptul că, de cele mai multe ori, acest mesaj care îți este servit pe tavă nu este unul tocmai potrivit. Exceptând, desigur, emisiunile sau materialele care pot contribui la dezvoltarea creierului.

În acest sens, îți propunem să lași televizorul de-o parte și să începi să înveți ceva nou în fiecare zi. O poți face citind tot felul de cărți sau pur și simplu folosind site-uri precum Wikipedia sau Google pentru asta. Poți căuta informații despre un cuvânt, un concept, o firmă, o țară, un eveniment… exemple sunt cu duiumul. Tot ce vrei găsești în cărți. Sau dacă nu, Internetul îți este unul dintre cei mai bun prieteni academicieni pe care îi cunoști. În acest fel, nu doar că îți antrenezi creierul, ci îl și alimentezi cu informații și îl menții activ pe toată durata de stat în casă.

Completând ceea ce am spus la început despre creier, acesta se aseamănă cu o mașină din acest punct de vedere. Dacă nu o alimentezi, nu merge. Dar ai grijă și cu ce o alimentezi pentru ca rezultatul va fi cu totul diferit în funcție de ce bagi în el.

Provoacă-te să înveți o limbă nouă

Făcând parte atât din categoria ce ține de dezvoltarea personală, cât și din cea care ține de menținerea unui creier activ cât stai în casă, indicat ar fi să te provoci să înveți o limbă nouă. Statisticile în acest sens arată că o persoană care învață două sau trei limbi străine cu ușurință, poate învăța la fel de bine încă cinci. Și astfel nu doar că îl vei menține activ, ci va fi și într-o continuă dezvoltare.

Iar după ce o vei știi sau le vei știi, în funcție de câte limbi străine dorești să înveți, vei realiza imediat că vei avea impresia că poți trece peste orice, că vei reuși de fiecare dată când îți propui ceva, că totul ți se va părea ușor. Cu alte cuvinte, vei vedea viața cu alți ochi din acel punct. Și, desigur, învățarea mai multor limbi străine te va ajuta extrem de mult și atunci când dorești să călătorești pentru că vei avea posibilitatea de a explora zone ale globului în care mulți nu au acces din cauza graniței lingvistice.


Preluat de la: Timpul.md