Cum s-au schimbat prețurile de închiriere a locuințelor în Moldova de la începutul războiului din Ucraina

„Cum a început războiul din Ucraina, la noi prețurile au crescut, fiindcă solicitările au devenit mai multe, iar ofertele au rămas aceleași. Aceste cereri închid un anumit tip de solicitări și anume persoanele care vin Ucraina, care vin pe un termen scurt, două, trei săptămîni, o lună, două luni, pentru aceste persoane se fac așa prețuri mari”, a declarat directorul unei agenții imobiliare, Ilie Sopivnic.

Astfel, din februarie 2022, cînd a început războiul în Ucraina, prețul apartamentelor închiriate din capitală a crescut cu, cel puțin, 200 de euro.

„Comparativ cu perioada de dinaintea izbucnirii războiului din Ucraina, prețurile la chiriile din Chișinău au crescut cu peste 50 la sută. De exemplu, pentru un apartament cu două camere, într-un bloc nou, prețul chiriei în 2019, ajungea la 350 de euro. Acum, însă, pentru același apartament, chiriașii ar trebui să scoată din buzunare și 550 de euro”.

Cel mai mult suferă oamenii care locuiesc în capitală, dar nu au propria locuință. Aceștia spun că sînt nevoiți să-și dea toți banii pe chirie și utilități.

„- Împreună cu tot cu comunale, vreo opt mii de lei pe lună.
– Ți se pare scump?
– Foarte scump. Chiria 400 de euro, plus comunale, exagerat chiar.
– Cam cît crezi că ar trebui să fie un preț ok?
– Nu știu, 200 de euro cu două camere, 250, ok”.

„- Foarte mari.
– Dar cam cît ar trebuie să fie ok pentru Chișinău?
– Cred că un preț real, care să corespundă salariilor cetățenilor”.

„Depinde și ce apartament. Dacă este reparație și dacă apartamentul e bun, atunci desigur că acesta costă, dar e foarte scump. Eu cred că și cel mai bun apartament ar trebui să se încadreze în 500 de euro. Am un prieten care nu demult a luat o chirie cu 200 de euro, un apartament destul de bun, la Rîșcani, dar în principiu, locuințele s-au scumpit”.

Cei care nu-și permit să dea prea mulți bani pe chirie, sînt nevoiți să se înghesuie în apartament mici, vechi sau de la periferie.

„Apartamentele cu trei camere, deseori se împart în camere, în două camere la fel, apartamentele cu o cameră pot să le închirieze două persoane. Deseori dacă ei doresc ceva mai nou, dar în bugetul lor, ies cumva din niște granițe geografice pe care și le-au setat, poate să-și ia și aceeași suburbie numai ca să o ia mai ieftin”, a menționat team-leaderul agenției imobiliară, Victor Romanescu.

În pofida prețurilor exorbitante, cererea pentru chirii rămîne în continuare una ridicată. Este și din cauza scumpirii locuințelor, dar și din cauza dobînzilor la credite, care au tot crescut în ultimii ani.

„În ultimii doi ani, cererea la chirii a fost mai mare decît de obicei. Asta a fost condiționat și de valul de refugiați din Ucraina, dar și de creșterea dobînzilor la credite, pentru că cu creditele ieftine mulți optau pentru a cumpăra un apartament în locul chiriilor”, a menționat team-leaderul agenției imobiliară, Victor Romanescu.

Potrivit datelor Serviciului Fiscal de Stat, numai în 2023, sumele provenite din impozitul pentru darea în locațiune a apartamentelor a crescut cu peste 15 milioane de lei, adică cu 37 la sută. Și asta în timp ce o bună parte din proprietari preferă să-și dea locuințele în chirie fără a încheia contracte.


Preluat de la: Noi.md