Cum s-a făcut școală în 1918, în timpul pandemiei de gripă spaniolă

Decizia dificilă pe care trebuie să o ia în 2020 fiecare țară, în privința redeschiderii școlilor în plină pandemie, nu este singura din istorie. Și în urmă cu mai bine de 100 de ani, în timpul pandemiei de gripă din 1918, polemicile erau la fel de aprinse, relatează CNN, citat de libertatea.ro.

Pandemia de gripă din 1918 a ucis aproximativ 50 de milioane de oameni din întreaga lume, iar autoritățile de atunci au fost nevoite să ia decizii care și în prezent dau bătăi de cap, în timpul panemiei COVID-19. Un subiect dezbătut intens, nu doar în Republica Moldova, ci și în alte țări, este cel legat de redeschiderea școlilor, inclusiv ce norme trebuie respectate.

Este o situație cu care s-au confruntat și în urmă cu un secol autoritățile din mai multe țări, printre care și Statele Unite, unde aproape 28% din populație a suferit gripa și 500-675 de mii au murit. În Statele Unite, în timp ce mare parte a orașelor își închideau școlile, trei au optat pentru a le menține deschise: New York, Chicago și New Haven. Argumentul din 1918 al autorităților din Chicago pentru a lăsa școlile deschise a fost că astfel copiii nu ar mai sta pe străzi și ar fi departe de adulții infectați. Așadar, ar fi mai în siguranță în școli.

La acel moment se punea un accent sporit pe igienă în instituțiile de învățământ, iar elevii erau supravegheați de asistente, notează CNN. În școli era mai curat decât în multe dintre case.

Dacă distanţarea socială ar fi fost de ajutor pe atunci, măsurile din şcoli ar fi fost mai uşor de gestionat, ca urmare a faptului că absenteismul a crescut în timpul pandemiei, poate şi din cauza fenomenului în rândul părinţilor pe care un oficial de sănătate publică din Chicago l-a numit ”gripofobie”.

”Rata absenteismului era foarte mare, nici nu a contat că şcolile erau deschise”, a spus doctorul Howard Markel, istoric și director al Centrului pentru Istoria Medicinii de la Universitatea din Michigan.

O parte a strategiei din Chicago a fost aceea de a asigura recircularea aerului curat. Sălile de clasă au fost supraîncălzite în timpul iernii, astfel încât ferestrele să poată rămâne deschise în orice moment, potrivit unui document din 1918 al Departamentului de Sănătate din Chicago. Un milion de elevi erau în New York în 1918. Trei sferturi dintre ei trăiau în locuințe aglomerate, într-o igienă precară.

”Orașul New York a fost unul dintre cele mai afectate de gripă”, a mai explicat doctorul Howard Markel.

În 1918, studenților li s-a interzis să se adune în afara instituției de învățământ și trebuiau să-i raporteze profesorului, imediat, orice abatere, relatează CNN. Profesorii verificau studenții, iar cei care aveau simptome de gripă erau imediat izolați.

”Departamentul de sănătate le-a cerut familiilor elevilor care se recuperau la domiciliu fie să aibă un medic de familie, fie să apeleze la un medic de sănătate publică, fără taxă”, conform CNN. Cine avea febră era imediat transportat acasă. Autoritățile verificau dacă acolo erau întrunite condițiile pentru izolare și îngrijire, iar în caz contrar, bolnavul era dus la spital.

Studiile au arătat că orașele care au pus în aplicare carantinarea, izolarea și interdicția de a organiza adunările publice au obținut cele mai bune rezultate.

Experții în sănătate publică, inclusiv doctorul Howard Markel, au căzut însă de acord că pandemia de COVID-19 nu e la fel ca gripa spaniolă, o boală binecunoscută în urmă cu un secol. Mai sunt multe de aflat despre noul coronavirus şi boala pe care o provoacă.

”Decizia corectă astăzi este închiderea școlilor”, a concluzionat Howard Markel. ”Mai bine să fii în siguranță, decât să îți pară rău”, a adăugat directorul Centrului pentru Istoria Medicinii de la Universitatea din Michigan.

În 2020, până la acest moment, aproape 800.000 de oameni au murit, în toată lumea, din cauza noului coronavirus. Statele Unite conduc în topul deceselor cauzate de COVID-19, cu peste 175.000 de morți.


Preluat de la: Publika.md