Cum îţi întăreşti sistemul imunitar?

 

Sistemul imunitar este mecanismul de apărare al tuturor organismelor vii faţă de agenţii patogeni. În mod normal, sistemul imunitar este perceput ca un luptător împotriva tuturor corpurilor străine nesănătoase care pot periclita starea de sănătate a organismului. Tocmai de aceea menţinerea unui corp sănătos duce inevitabil la întărirea sistemului imunitar şi îl ajută să lupte eficace împotriva tuturor factorilor de risc care ameninţa buna funcţionare a corpului uman.

Cum se poate deteriora sistemul imunitar

Dacă îţi imaginezi corpul propriu ca pe o maşină complexă ce trebuie să funcţioneze perfect, probabil că ai reuşit să înţelegi importanţa sistemului imunitar.
Aşa cum ştii, o maşină are nevoie de o revizie după ce a parcurs un număr bine stabilit de kilometrii, revizie care trebuie realizată respectând anumiţi parametrii. Se face un schimb de ulei, se schimbă filtre de aer şi de carburant sau se înlocuiesc plăcuţele de frână. Sunt schimburi necesare pentru buna funcţionare a angrenajului, care, asigură o durată de funcţionare îndelungată.

Acelaşi lucru se aplică şi în cazul oamenilor, singura diferenţa fiind că aceste revizii au în vedere complexitatea corpului uman. Ca la o maşină, factorii nocivi pot ataca sistemul imunitar şi-l pot deteriora sau chiar distruge. Sunt 3 bariere principale pe care organismul le foloseşte în protecţia sistemului imunitar şi pe care este obligatoriu să le protejezi.

Bariera 1

• Prima barieră o constituie componenta mecanică şi fiziologică precum pielea, aparatul respirator şi enzimele gastro-intestinale. Pe aceste 3 coridoare, organismul poate să fie atacat şi infectat de numeroşi agenţi patogeni.

• Igiena personală joacă un rol determinant. Spălatul cât mai des pe mâini şi pe faţă este bariera pe care organismul o poate construi în faţa unui atac determinat de agenţii patogeni.

Bariera 2

• A doua barieră pe care organismul o ridică în calea corpurilor străine este sângele şi ţesuturile. O viaţă sănătoasă şi cumpătată va prezerva o bună funcţionare a ţesuturilor şi va putea întârzia îmbătrânirea acestora.

• Sângele, sau plasma, este carburantul care pune în funcţiune întregul motor pe care îl constituie organismului uman.

Bariera 3

• Ultima barieră pe care organismul nostru o ridică împotriva ameninţărilor sunt anticorpii pe ce se deplasează în organism cu ajutorul curentului sanguin şi limfatic.

• Aceştia sunt molecule proteice care, fixate pe virusul atacator îl distrug şi elimină din organism.

Ce trebuie să faci pentru a întări sistemul imunitar?

Sunt câteva lucruri care îţi pot prezerva sănătatea şi o pot întări.

Nu lua decizii de unul singur, fără să consulţi personal de specialitate. Românul este un autodidact prin excelenţă şi tinde să se auto-medicamenteze. Este o decizie greșită, pentru că îţi pui sănătatea în pericol.

• Încearcă să te alimentezi cât mai natural şi fără excese. Există doctori nutriţionişti care te pot ajuta în demersul tău şi care, vin cu soluţii personalizate, în funcţie de caracteristicile fiecărui organism în parte. Mesele echilibrate la ore fixe fac minuni în întărirea sistemului imunitar, deci, încearcă pe cât posibil să îţi fixezi un orar pe care să-l respecţi cu stricteţe.

• Somnul liniştit este deosebit de important pentru sănătatea organismului. Cel puţin 8 ore din cele 24 trebuie să fie acordate acestei îndeletniciri. Te va ţine departe de boli şi va da sistemului tău imunitar vitalitatea de care are nevoie.

• Este obligatoriu să îţi faci analize medicale complete anual. Nimeni nu îşi doreşte să fie bolnav, însă analizele au rol de prevenţie şi vei putea în acest fel să gestionezi încă de la început orice provocare la care îţi poţi supune sistemul imunitar.

• Distrează-te & Relaxează-te. Fă activităţi diversificate! Citeşte un roman, vizionează un film sau chiar bucură-te de cele mai bune cazinouri online cu bonus fără depunere din confortul casei tale. Joacă-te cumpătat şi bucură-te de portofoliile vaste de table games sau sloturi, cât şi de mesele live.

Factori importanți care îți scad imunitatea

Toate aceste bariere pe care organismul le ridică în fața ameninţărilor depind de voinţa noastră. Sunt câţiva factori care pot duce la scăderea nedorită a imunităţii, pe care îi vom detalia în rândurile de mai jos.

1. Provocările cotidiene la care suntem supuşi constant, sarcinile pe care trebuie să le ducem la capăt şi lipsa timpului necesar pentru relaxare, sunt factorii de risc care pot duce la deterioarea stării de sănătate a organismului. Într-un singur cuvânt, ne confruntăm cu boala secolului, stresul. Acesta concură la instalarea majorităţilor bolilor, deoarece, nivelul crescut de cortizol încetineşte drastic răspunsul sistemului imunitar la atacul agenţilor patogeni.
2. Lipsa activităţilor sportive şi încurajarea sedentarismului duc în mod sigur la obezitate. Este drumul care duce la instalarea bolilor de inimă, a diabetului, a cancerului dar şi a depresiei. Cercetătorii au stabilit că lipsa de activităţi sportive determină o rată de deces egală cu a fumătorilor. Fără mişcare, în aer liber privezi organismul de afluxul de oxigen necesar.

3. Alimentaţia haotică şi excesivă poate duce în mod invariabil la scăderea rezistenţei sistemului imunitar. Consumul exagerat de alcool, de tutun, de zahăr sau de băuturi carbogazoase, sunt factori destabilizatori pentru organism. Dacă ne raportăm doar la o sticlă de băutură carbogazoasa extrem de cunoscută, doar 330 de mililitri generează în organism echivalentul a 10 linguriţe zahăr. Este necesarul unui adult pentru o zi întreagă, care ridică nivelul de zahăr din sânge şi poate genera o criză acută de insulină.

Un stil de viaţă sănătos presupune un echilibru desăvârşit între minte şi trup. Ia o pauză, trage aer în piept, destresează-te! De la a te juca jocuri cu familia până a-ţi încerca norocul în cazinouri online cu bonus fără depunere, poţi face o grămadă de lucruri! Ai grijă de organismul tău, alocă-ţi timp şi bucură-te de viaţă! Celebra frază care era prezentă în toate sălile de sport din ţară, Mens Sana in Corpore Sano, nu a fost niciodată de actualitate ca până acum. “Minte sănătoasă în corp sănătos” este deviza pe care fiecare dintre noi trebuie să o aplicăm cu sfinţenie în viață.


Preluat de la: Timpul.md