Cum era vinul consumat de vechii romani? Răspunsul te va surprinde

Un studiu al vaselor de lut folosite pentru producerea vinului în antichitate ridică îndoieli asupra ideilor tradiționale despre gustul și calitatea vinurilor romane. Oamenii de știință au descoperit că utilizarea vaselor de lut pentru fermentarea vinului, așa cum se face în prezent, ajută la crearea unor băuturi care pot concura cu vinurile fine din zilele noastre. Aceste vase, cunoscute sub numele de dolii, au fost folosite în mod universal de vinificatorii romani, dar rolul lor în crearea de băuturi de înaltă calitate a trecut neobservat pînă acum.

Studiul a comparat dolii romani cu kvevri georgieni, vase similare folosite astăzi. Analiza a arătat că ambele procedee de vinificare au produs un rezultat similar – adică o băutură aromată cu un gust original.

Rezultatele acestui studiu au fost publicate în revista Antiquity.

Diferența dintre vasele de lut și cele din metal sau beton folosite în vinificația modernă constă în structura lor poroasă, care permite trecerea aerului, ceea ce are un efect favorabil asupra fermentației.

Oamenii de știință mai notează că aceste vase au favorizat apariția unor drojdii de floră speciale, care, de asemenea, reglementau fluxul de aer în must. Această cercetare deschide un nou capitol în istoria vinificației și subliniază valoarea comparației între metodele antice și moderne de producere a vinului. Astfel de descoperiri îi pot inspira pe vinificatorii moderni să folosească metode străvechi pentru a crea băuturi unice și de înaltă calitate, păstrînd în același timp spiritul tradiției și culturii viticole.


Preluat de la: Noi.md