Cum a ajuns un moldovean pe cel mai mare vas de croazieră din lume

Andrian Bognean: „Eu am vizitat orice insula, aproape toate din Caraibe, Miami, Bahamas, Haiti.”

Iar toate aceste experiențe le trăiește datorită faptului că muncește pe cel mai mare vas de croazieră din lume.

„Din toți care sîntem aici eu sînt singurul moldovean. sînt și mîndru, nu oricine ajunge, e foarte frumos, e o senzație plăcută. Uneori mă uit și nu-mi vine a crede.”

„Icon of the seas” a plecat în voiajul inaugural la sfîrșitul lunii ianuarie.

„Vaporul face cinci sau șapte zile de cruise, în aceste zile cel puțîn două sîntem în larg.”

Este de cinci ori cît Titanicul, are 365 de metri lungime și 20 de punți. De asemenea, vasul mai are șapte piscine, șase tobogane și peste 40 de baruri și restaurante unde Andrian lucrează chelner.

Andrian Bognean: „E destul de mult de lucru că ospătar. Americanii au așa o cultură, lasă foarte mult bacșiș, deci poți cîștigă doar pe asta. Mai e și salariul din partea companiei. Așadar salariul care îl primesc pe card rămîne neatins.”

Andrian a studiat inginerie mecanică și industrială la Bacău și la Iași, iar în urmă unei prezentări a companiei ce deține vapoare tînărul s-a aventurat în această lume.

„Va dați seama era destul de greu să mă angajez inginer mecanic, am zis mă bag pe restaurant. Am fost la interviu și spre surprinderea mea m-au acceptat din prima.” Călătoria lui a început în urmă cu cinci ani, pe un vas de mici dimensiuni, însă datorită muncii și perseverenței a fost ales să lucreze în echipa de pe cel mai mare vas din lume.

„A fost foarte greu la început, e o altă lume, în primul rînd sînt foarte multe culturi. Și mă refer nu doar la turișți, dar și lucrători. Că să va faceți o idee despre primul vapor pe care am lucrat și cel de acum, e de aproape de trei ori mai mare acesta decît primul. Acesta are peste 7000 de pasageri, plus peste 2000 de muncitori.”

Muncă pe vapor înseamnă și un program aparte, iar asta pentru că Andrian muncește 6 luni, iar următoarele trei luni sînt rezervate concediului. Spune însă că își dorește o schimbare.

„Am zis că mai muncesc în restaurant, oricum vreau să mă opresc la un moment dat pentru că e ok, călătorești, dar e nevoie să-ti faci și o viață persoanală. Nu poți stă toată viață pe vapor. Vreau mult să mă întorc acasă și să investesc, poate in imobiliare.” Însă pînă atunci bărbatul continuă să exploreze și să se bucure de experiență de care are parte.


Preluat de la: Noi.md