Cum a ajuns un mic orășel din Belgia centrul lumii în producerea de vaccin anti COVID-19

Viitorul lumii depinde de un oraș belgian atât de mic încât parcarea acestuia se numește „inima satului”, scrie Politico, citează digi24.ro, într-un articol despre fabrica Pfizer din orașul belgian Puurs, un oraș cu doar 17.000 de locuitori.

În Belgia, orășelul Puurs este cunoscut în cea mai mare parte pentru berea Duvel, însă acum ajunge să fie considerat centrul lumii, după ce aici va începe producerea vaccinului dezvoltat de Pfizer și BioNTech.

De ce a ales Pfizer acest oraș (împreună cu fabrica din Kalamazoo, Michigan) pentru a produce vaccinul?

Pfizer a cumpărat în 1963 o linie de producție din Puurs ce aparținea companiei farmaceutice Upjohn. Investiția a condus în cele din urmă la transformarea Pfizer Puurs într-unul dintre cele mai mari locuri de producție și ambalare ale Pfizer la nivel mondial. 

În Puurs se produc anual peste 400 de milioane de doze de vaccinuri și medicamente, iar numărul angajaților s-a dublat în ultimii 10 ani, ajungând la aproape 3.000. Odată ce volumul de producție al vaccinului crește, și numărul angajaților ar putea fi mai mare în următoarele luni.

Compania continuă să investească în Belgia datorită „expertizei și tehnicilor de înaltă tehnologie ale personalului său și nivelului ridicat de cercetare academică”, susține purtătorului de cuvânt al Pfizer, Koen Colpaert.

Poziția micuțului oraș reprezintă un alt atuu pentru care Pfizer a ales să producă aici vaccinul. Puurs este conectat la orașul port Anvers și aproape de aeroportul din Bruxelles.

Nu în ultimul rând, amplasarea Belgiei în inima Europei ajută în mod evident. Aeroportul din Bruxelles a fost unul dintre primele certificate în mod specific de către Asociația Internațională a Transportului Aerian pentru transportul de mărfuri farmaceutice. Jumătate din producția de produse farmaceutice din Belgia este exportată în afara UE.

Pfizer Puurs face parte dintr-un ecosistem farmaceutic mai mare din Belgia. Țara ocupă locul trei în topul UE pentru exportul de produse farmaceutice, împreună cu Germania și Irlanda.

Există un singur dezavantaj: chiar dacă vaccinul primește undă verde de la autoritățile sanitare, producția locală nu înseamnă un acces mai bun la vaccin pentru cei din oraș.


Preluat de la: Publika.md

 Fără categorie