Cu ochii pe scrutin. Al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, monitorizat de 2 382 de observatori

Al doilea tur al alegerilor prezidenţiale este monitorizat de mai mulţi observatori. Comisia Electorală Centrală a mai acreditat încă 185 de persoane. Dintre aceştia, 162 sunt observatori naţionali, iar restul, internaţionali. În total, scrutinul va fi monitorizat de 2 382 de persoane. Aproape 1200 sunt din partea Asociaţiei Promo-LEX.

Vor urmări atent procesul de votare şi observatori din partea ambasadelor, inclusiv a Statelor Unite şi cea a Federaţiei Ruse. Mai sunt prezenţi în secţii observatori din cadrul Consiliului Adunării Interparlamentare a ţărilor CSI.

„În general, prezenţa la vot este ridicată. Evident că monitorizăm cum are loc înregistrarea alegătorilor, cum lucrează şi cine este prezent dintre observatorii din diferite instituţii şi partide, cum sunt sigilate urnele, dar şi câte persoane sunt înregistrate pentru urna mobilă.”, a afirmat observatorul CSI, Oleg Ţepkin.

Sunt cu ochii pe alegeri Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova şi Biroul OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului, care a trimis 30 de observatori.

„De regulă, avem o echipă mai mare, dar acum din cauza riscului de sănătate şi pentru că observatorii pe termen scurt vin de peste hotare, în acest an suntem fără ei, pentru că, de altfel, acest lucru ar fi creat risc de infectare chiar şi pentru membrii secţiei de votare, dacă am fi fost într-un număr mai mare.”, a comunicat şefa misiunii OSCE, Corien Jonker.

Observatorii pot asista la operaţiunile electorale, la şedinţele autorităţilor electorale, au acces la informaţiile cu caracter electoral, dar nu au dreptul să intervină în procesul electoral. Aceştia pot face fotografii sau imagini video, însă trebuie să înştiinţeze despre acest lucru preşedintele biroului electoral. Activitatea observatorilor nu este remunerată financiar de CEC, ci de cei care au solicitat acreditarea lor.


Preluat de la: Publika.md