CSP condamnă declaraţiile ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, cu privire la concursul la funcţia de şef al PCCOCS

Membrii Consiliului Superior al Procuraturii condamnă declaraţiile colegului lor, ministrul Justiţiei, Sergiu Litvinenco, în opinia căruia, concursul la funcţia de şef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale ar trebui anulat din lipsă de credibilitate.

O eventuală sistare a concursului se decide în baza legii şi nu prin declaraţii pe reţelele de socializare, spun membrii CSP într-un comunicat emis presei. Potrivit lor, prin poziția sa, ministrul Justiției induce ideea eronată despre o pretinsă ilegalitate şi ar putea crea suspiciunea existenței unor aranjamente care să favorizeze anumiți candidați. În replică, ministrul Justiţiei şi-a reiterat poziţia că acest concurs trebuie anulat.

Potrivit comunicatului Consiliului Superior al Procurorilor, nu este clar din care circumstanțe Sergiu Litvinenco a dedus „lipsa de credibilitate”, şi că se impun investigații corespunzătoare, iar numai discuțiile din spațiul public nu pot constitui temei de contramandare a unor proceduri aflate în desfășurare, fapt pe care îl însușesc studenții chiar în primul an de facultate la drept.

De asemenea, membrii CSP consideră că prin poziția exprimată de către ministrul justiției s-ar putea crea suspiciunea existenței unor aranjamente menite să favorizeze anumiți candidați. 

Replica membrilor CSP vine după postarea lui Sergiu Litvinenco, făcută joi, în care acesta a declarat că, ” în situația creată care implică lipsa de credibilitate și riscul iminent de viciere, trebuie identificate soluțiile juridice pentru anularea sau suspendarea lui”. În opinia lui Litvinenco, acest concurs urmează a fi inițiat repetat sau, după caz, reluat când va exista un CSP cu mandat plenipotențial”.

În contextul schimbului de replici pe marginea concursului la şefia PCCOCS, preşedintele Partidului Schimbării, Ştefan Gligor, a scris pe facebook şi despre ipoteza că „Eugen Rurac, unul dintre candidaţii înscrişi în cursă, ar fi fost susținut și promovat de către ministrul Justiţiei Sergiu Litvinenco și sefa Comisiei juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate.

Gligor a mai punctat că acest „concurs” este profund viciat, prin însuși faptul admiterii unor candidați precum este Rurac.

Astfel de „concursuri” discreditează definitiv așa numita reformă a justiției sub egida PAS și compromit obligațiile asumate de Republica Moldova în fața partenerilor de dezvoltare.

În replică, Olesea Stamate a negat că ar promova pe cineva în acest concurs sau în oricare altă competiţie. De asemenea, ea consideră că urmare a scandalului în jurul concursului la şefia PCCOCS , acesta trebuie anulat şi organizat din nou.

Solicitat pentru replică, ministrul Justiţiei a reiterat poziţia precum că acest concurs a fost viciat, iar unul nou trebuie organizat atunci când va fi selectată noua componenţă a CSP. De asemenea, acesta a punctat că nu promovează pe nimeni.

Amintim că joi, unul dintre membrii Comisiei speciale de preselecţie a candidaţilor Iulian Groza a reclamat că ar fi fost intimidat de către Eugeniu Rurac. La rândul său, Rurac consideră că Groza nu ar trebui să fie membru al acestei comisii şi chiar a depus la Procuratura Generală o plângere împotriva ONG-ului condus de acesta.

Acesta susţine că datele lui personale au fost accesate ilegal. În acelaşi timp, fostul adjunct al procurorului general Eduard Bulat cere să fie numit la şefia PCCOCS fără concurs.

Şi premierul Natalia Gavriliţa a comentat situaţia privind concursul la funcţia de şef al PCCOCS. Aceasta pledează pentru o analiză a tuturor circumstanţelor pentru a decide ulterior care va fi soarta concursului.

„Această situaţie arată cât de grea dar şi necesară este reforma justiţiei pentru ca să nu aibă niciun cetăţean niciun dubiu referitor la credibilitatea oamenilor care ajung în sistemul procuraturii sau judecăţii.

Cred că trebuie să fie examinate toate circumstanţele într-un mod calm, cu dovezi, fără emoţii, trebuie văzute toate detaliile cazului şi luate decizii în consecinţă”


Preluat de la: Publika.md