CSM nu va pune în discuţie constatarea ANI, potrivit căreia Dorel Musteaţă ar fi încălcat regimul juridic al incompatibilităților

Consiliul Superior al Magistraturii nu va pune în discuţie constatarea Autorităţii Naţionale de Integritate, potrivit căreia Dorel Musteaţă, membru al CSM, ar fi încălcat regimul juridic al incompatibilităților. Mai exact, în perioada 2019-2020 acesta a deţinut două funcţii concomitent: cea de membru CSM şi de membru al Inspectoratului Naţional al Justiţiei.

Chiar dacă Musteaţă demisionase deja de la INJ, ANI insista ca Dorel Musteaţă să nu mai fie membru al CSM. Preşedintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii spune că nu va pune în discuţie acest subiect.

„Eu am citit atent concluzia inspectorului ANI. Eu categoric nu sunt de acord cu aceste concluzii. Mi se pare că opinia inspectorului este, nu abuzivă, dar rezultă din interpretarea eronată a normelor de drept. Astfel, eu nu văd necesitatea de a pune în discuţie această problemă în agenda plenului CSM”, a menționat Anatol Pahopol, preşedinte interimar al CSM. 

Nici Dorel Musteaţă nu este de acord cu decizia inspectorilor de integritate şi a contestat actul emis de ANI în instanţa de judecată. El recunoaşte că a deţinut două funcţii concomitent, dar spune că nu a încălcat legea.

„Ele sunt compatibile, aceste funcţii. Nu este nicio situaţie, nicio normă care ar împiedica. Consider că au fost eronat apreciate prevederile legale”, a declarat Dorel Musteață.

În cazul în care instanţa va emite o decizie în defavoarea lui Dorel Musteaţă, acesta riscă să piardă dreptul de a ocupa o funcţie publică sau de demnitate publică timp de trei ani.


Preluat de la: Publika.md