CSJ: Platon a fost gestionarul și beneficiarul de facto al companiei "ZENIT MANAGEMENT"

Curtea Supremă de Justiție a publicat decizia motivată din 7 mai, prin care a respins recursul avocaților controversatului om de afaceri Veaceslav Platon de rejudecare la Curtea de Apel a dosarului în care e învinuit de delapidare de fonduri de la Banca de Economii. Avocații lui Platon au invocat vicierea procedurii de extrădare a lui Platon din Ucraina.

Magistrații CSJ mai menționează că argumentele aduse de avocați au fost insuficiente. Totodată, colegiul penal subliniază că nu se atestă nicio eroare în procesul de condamnare a lui Platon și atrage atenția că recursul avocaților se rezumă doar la critici, fie cu privire la repartizarea dosarului său în prima instanță, fie cu privire la examinarea procesului în ședințe închise sau argumente cu privire la dezacordul privind înlăturarea lui Veaceslav Platon din ședința de judecată și examinarea cauzei în lipsa acestuia.

În hotărâre se mai arată că instanțele au apreciat corect probele administrate în cadrul urmării penale. În verdict se face referire la numeroase firme. Însă Colegiul penal al CSJ menționează în mod special faptul că Platon a fost gestionarul și beneficiarul de facto al companiei „ZENIT MANAGEMENT”. Anterior, el spunea că firma care i-a fost atribuită lui de procurori îi aparţine, de fapt, lui Ilan Shor. Presa a scris anterior că, în 2011, prin intermediul acestei companii, Platon ar fi scos din țară 40 de milioane de dolari de pe conturile VictoriaBank.

Veaceslav Platon a fost condamnat la 18 ani de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari în dosarul BEM. Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a declarat în data de 18 mai că dosarul în privința acestuia a fost falsificat în totalitate și ar putea fi rejudecat.


Preluat de la: Publika.md