CSJ a declarat inadmisibile cererile de revizuire a dosarelor în urma cărora oamenii de afaceri Viorel Țopa și Victor Țopa au fost condamnați la ani grei de închisoare

A fost epuizată ultima șansă în Republica Moldova pentru oamenii de afaceri Viorel și Victor Țopa. CSJ le-a respins cererile de revizuire a dosarelor

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a declarat inadmisibile cererile de revizuire a dosarelor în urma cărora oamenii de afaceri Viorel Țopa și Victor Țopa au fost condamnați la ani grei de închisoare. Recursurile în anulare au fost depuse de avocații celor doi în august 2019, după retragerea Partidului Democrat de la guvernare și plecarea din țară a lui Vladimir Plahotniuc, care le-ar fi comandat dosarele pentru a le prelua afacerile.

Avocații lui Victor Țopa au solicitat revizuirea a două dosare, cu achitarea clientului lor. În unul dintre dosare, Victor Țopa a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru că, în complicitate cu omul de afaceri Vladimir Morari, ar fi deposedat, prin șantaj trei acționari de la banca comercială Victoriabank de acțiuni în sumă de 31,5 milioane de lei. Sentința a devenit defenitivă în februarie 2013.

CSJ a respins și cererea de revizuire a lui Viorel Țopa, care în octombrie 2013 a fost condamnat definitiv la opt ani cu executare pentru delapidarea averii străine. Viorel Țopa a fost găsit vinovat că , în decembrie 2000, pe când era șef la Banca de Economii, a acordat un credit de un milion de dolari Companiei AIR Moldova, fiind lăsat gaj un cont cu 400 de mii de dolari într-o firmă off-shore. Firma respectivă ar fi fost controlată de Viorel Țopa, care a retras banii din cont, iar AIR Moldova nu și-a putut îndeplini obligațiunile contractuale.

O altă cerere de revizuire, respinsă de CSJ, se referă la dosarul intentat lui Viorel Țopa pentru spălare de bani, pentru care a fost condamnat definitiv, în mai 2019, la 15 ani de închisoare. Viorel Țopa a fost găsit vinovat de faptul că, în complicitate cu omul de afaceri Paveliu Răzvan, condamnat la opt ani de închisoare, ar fi falsificat semnătura unui partener de afaceri dintr-o companie off-shore pentru a transfera pe conturile de la Victoriabank bani de proveniență dubioasă.

Viorel și Victor Țopa se află în Germania, fiind dați în urmărire generală de către organele de drept de la Chișinău, iar statul german a refuzat extrădarea lor. Cei doi pledează în continuare nevinovați și susțin că dosarele le-au fost fabricate. Ultima șansă rămasă pentru a-și demonstra nevinovăția este CEDO.

https://anticoruptie.md 


Preluat de la: Timpul.md