Cozile la sfințit bucatele de Paști ar putea fi mult mai mari în acest an

În noaptea de Paști din acest an, creștinii își vor putea sfinți cozonacii, vinul și ouăle pascale în afara bisericilor, dacă vor respecta măsurile impuse de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Enoriașii sunt obligați să poarte măști și mănuși și să păstreze distanța de cel puțin 1 metru față de alte persoane. Despre aceasta a declarat pentru TIMPUL Episcopul Ioan, vicar al Mitropoliei Moldovei. 

Ca și în alți ani, în cazul în care numărul de oameni prezenți la Sfânta Liturghie de Paști va fi foarte mare, aceștia vor fi nevoiți să aștepte preotul prin curțile din apropierea bisericii și pe străzi. Astfel, din cauza distanței sociale, rândurile din fața bisericilor ar putea fi mult mai mari decât în anii trecuți.

„În acest an, clericii se vor conforma recomandărilor și tuturor măsurilor Comisiei pentru Situații Excepționale. Sfânta Liturghie pascală va fi slujită în noaptea Învierii, toate rânduielile liturgice bisericești vor fi oficiate, atât doar că prinoasele pascale vor fi sfințite pe străzile centrale ale orașelor și satelor. Creștinii vor păstra distanța socială, vor purta măști de protecție, mănuși de unică folosință și vor ține cont de toate recomandările medicilor. Dacă avem biserici cu ogrăzile foarte spațioase, cred că vor izbuti creștini să intre și în curte, dar să păstreze distanța socială. Vedeți că din oră în oră atât oficialii, cât și unii reprezentanți ai Bisericii, vin cu recomandări diferite, dar oricum Liturghia pascală va fi săvârșită și prinoasele vor fi sfințite”, a spus Episcopul Ioan.

Menționăm că, pe 11 aprilie, Mitropolia Moldovei a publicat un anunț, în care anunța că duminică, 19 aprilie, Sfânta Liturghie va avea loc doar cu participarea slujitorilor și a personalului bisericesc. Și prim-ministrul Ion Chicu a declarat recent că, de Paști, enoriașii vor sta acasă și nu vor avea posibilitatea de a merge la biserică pentru a-și sfinți bucatele.

„Anul acesta, din păcate, nu vom putea face acele acțiuni dragi sufletului nostru – de a merge la biserică, de a sfinți darurile pascale. Nu putem face acest lucru și rog toți cetățenii și slujitorii bisericii să se conformeze acestor cerințe. Serviciile religioase nu se pot desfășura în seara Învierii nici în local, nici afară, nici în preajma bisericilor, doar pot preoții să facă acest servicii religioase fără participarea credincioșilor. Această măsură rămâne în vigoare, pentru că am văzut că se interpretează, inclusiv de unele fețe bisericești, cu statut și rang înalt”, a precizat premierul.

La rândul său, Hans Henri P. Kluge, directorul regional pentru Europa al OMS, a declarat că următoarele săptămâni sunt critice pentru statele din Europa de Est, în care abia acum se va simți impactul total al pandemiei de COVID-19.
 


Preluat de la: Timpul.md