COVID-19 în școli și grădinițe. Câți copii s-au îmbolnăvit

Numărul cazurilor de COVID-19 înregistrate în şcolile şi grădiniţele din Chişinău sunt în continuă creştere. Potrivit viceprimarului Capitalei, Angela Cutasevici, până acum, 48 de clase şi două grupe din grădiniţe au fost plasate în carantină. Autorităţile îi îndeamnă pe cetăţeni să respecte restricţiile, întrucât majoritatea bolnavilor s-au infectat în afara instituţiilor de învăţământ.

De la începutul anului de studii, 106 elevi din Capitală s-au îmbolnăvit, iar 1669 se află în autoizolare. Totodată, 94 de angajaţi s-au infectat cu noul tip de coronavirus, iar 54 au fost plasaţi în carantină.

Noul coronavirus nu a ocolit nici grădiniţele din Chişinău. Până acum, doi copii s-au îmbolnăvit şi, respectiv, 84 au fost izolaţi la domiciliu. Autorităţile municipale au anunţat şi că 34 de angajaţi din grădiniţe s-au infectat cu noul coronavirus, iar 53 se află în carantină. Viceprimarul Angela Cutasevici susţine că majoritatea cazurilor înregistrate sunt comunitare, iar regulile de protecţie trebuie respectate, pentru ca şcolile şi grădiniţele să nu se transforme în focare de COVID-19.

„Este de datoria noastră să asigurăm securitatea copiilor în spaţiile educaţionale. Toate regulile care sunt impuse sunt anume pentru prevenirea răspândirea infecţiei în colectivități. Pentru noi este important să nu admitem focare anume în interiorul instituţiilor.”

Pe de altă parte, primarul Ion Ceban se întreabă dacă instituţiile de învăţământ vor reveni la regimul normal de activitate, având în vedere că unii oameni nu respectă regulile de prevenire a răspândirii noului coronavirus.

„Transportul public este, la fel, plin. Instituţiile, intraţi, aşa am vrut să văd, în zi de odihnă ce se întâmplă în instituţiile din HoReCa, mese libere nu-s şi, atunci, impresia este că noi, într-un fel sau altul, părem nu oameni tocmai serioşi atunci când le spunem că la şcoală nu se poate.”

Majoritatea şcolile şi şi grădiniţelor şi-au reluat activitatea din 1 septembrie, după ce în martie au fost închise din cauza pandemiei de COVID-19. Angajaţii acestor instituţii trebuie să poarte măşti de protecţie şi să respecte distanţa socială.


Preluat de la: Publika.md