Coronavirus: Peste 9 milioane de persoane au fost testate în Wuhan, în ultimele 10 zile

O testare masivă a populației pentru COVID-19 s-a desfășurat în ultimele zile în Wuhan, orașul din China unde se crede că a izbucnit pandemia. Mai exact autoritățile au anunțat că, în ultimele zece zile, au testat pentru coronavirus peste 9 milioane de persoane, cifră care reprezintă 85% din populația orașului cu 11 milioane de locuitori, scrie b1.ro.

Dacă ultimele 10 zile au fost realizate 6,5 milioane de teste, anterior au fost testaţi alte 3 milioane de persoane.

În urma acestor teste efectuate, până duminică seara au fost identificate pozitiv cu COVID-19, 218 persoane asimptomatice, scrie Wall Street Journal.

Campania a fost lansată după ce şase noi cazuri au fost descoperite într-un singur ansamblu rezidenţial din Wuhan orașul unde, la sfârşitul anului trecut, a început pandemia globală de COVID-19.

Până acum oamenii de știiință sunt de părere că pandemia de coronavirus a început într-o piață de animale, din Wuhan. Cu toate acestea, mai multe speculații privind originea noului coronavirus indică faptul că un laborator din Wuhan, aflat la mica distanță de piața de animale, ar fi fost sursa pandemiei.

În aceste condiții, Wang Yanyi, directoarea Institutului de Virusologie din orașul Wuhan a neagat acuzațiile, declarând că laboratorul pe care îl conduce deține trei tulpini vii de coronavirus de liliac, însă niciuna nu corespunde 100% cu cea care declanșează COVID-19, proporția fiind de doar 79,8%.

Această campanie masivă de testare în masă a populației din orașul Wuhan are loc în contextul în care autoritățile se tem de izbucnirea unui al doilea val de COVID-19. Asta după ce a fost înregistrată o creștere a cazurilor importate în China, în special din Rusia, de la cetățeni chinezi care se reîntorc în țară.

Deși granița dintre China și Rusia este închisă, excepție fac cetățenii chinezi care vor să se întoarcă în țară, urmând singurele rute terestre pe care aceștia le mai au la dispoziție, după ce Rusia a oprit zborurile către China – mai puțin pe cele care se referă la evacuări de persoane.

Mai mult autoritățile chineze au reintrodus deja în anumite regiuni restricțiile severe. În Shulan, un oraș din nord-estul Chinei, străzile sunt foarte liniștite, lipsite de taxiuri și autobuze. Complexurile de apartamente au fost închise, limitând rezidenții din interior. Echipele de lucrători guvernamentali merg ușa în ușă pentru a căuta persoanele bolnave ca parte a ceea ce chinezii numesc o campanie de „război”.

Deoarece autoritățile chineze se confruntă cu focare împrăștiate de coronavirus în nord-estul țării, acestea apelează la multe dintre măsurile stricte de blocare care au fost un semn distinctiv al efortului de acum patru luni pentru a stabiliza epidemia din centrul orașului Wuhan.


Preluat de la: Publika.md