Coronavirus în Mexic: Traficanţii de droguri au oferit oamenilor pachete cu produse alimentare

Coronavirusul face ravagii în Mexic, unde sunt 280 de mii de îmbolnăviri şi aproape 34 de mii de decese. Autoritățile din Mexico City au impus restricții dure pentru a opri răspândirea virusului, așa că mulți cetățeni au rămas fără locuri de muncă și fără venituri. În pragul disperării, oamenii au primit un ajutor nesperat din partea cartelului de droguri Sinaloa.

BBC a obținut imagini în exclusivitate dintr-un depozit în care traficanții de droguri pregătesc pungi cu mâncare pentru populația săracă. Membrii cartelului împachetează conserve de pește, orez și alte alimente neperisabile.

„Acum, mai mult ca oricând, oamenii au nevoie de noi, de traficanți, deoarece Guvernul nu-i ajută deloc. Vom distribui aceste pachete în fiecare sat, tuturor celor care nu se descurcă financiar”.

Pe fiecare pachet este lipită fotografia lui El Chapo, liderul cartelului Sinaloa, condamnat la închisoare pe viață în Statele Unite. Traficanții de droguri încearcă să-și crească astfel influența în rândul populației. Beneficiarii spun că nu-i interesează din ce bani este finanțat acest act de binefacere.

„Oamenii spun că aceste pachete ar fi fost posibile datorită „banilor murdari”, dar adevărul este că pe noi ne ajută mult. Ne oferă mâncare”.

Experții în securitate consideră că aceste ajutoare sunt oferite doar pentru a obţine susţinerea populaţiei.

„Pentru traficanți este foarte important să se ascundă după acest scut social, care îi va proteja pe ei și pe familiile lor de poliție sau armată”.

La începutul anilor 2000, autoritățile mexicane au declarat război cartelurilor de droguri. Până în prezent, ciocnirile s-au soldat cu peste 250 de mii de morţi în rândul armatei, poliţiei şi al grupărilor armate.

 


Preluat de la: Publika.md