Corneliu Popovici: "Cheltuieli de sute de mii de lei pentru un ospăț în timp unii copii vin flămînzi la școală sînt cam de neînțeles"

„Eu am votat împotrivă pentru aprobarea acestui buget pentru „Revelionul European 2024″, pentru că mi s-a creat atunci impresia, dar așa și era, despre o lipsă completă de transparență. Nu văd un raport, este doar un tabel pe o treime din pagină. Dar noi am cerut să fie date concrete: denumiri de companii, nume de interpreți, bineînțeles, fără a fi lezate nornele legii cu privire la datele cu caracter personal. La fel, putea fi prezentat și scenariul. Nu există, așadar, documente concrete, la care am putea face referință”, a menționat Corneliu Popovici în cadrul ședinței.

La rîndul său, Vlad Țurcanu, directorul general al companiei „Teleradio-Moldova” a menționat că există toate contractele încheiate cu persoanele juridice și fizice, care au participat la eveniment.

„Referitor la detalierea acestor cheltuieli, aș vrea să vă spun că la contabilitate și la Departamentul juridic sînt toate contractele, care au fost încheiate cu persoanele fizice și juridice, dare pe care nu vi le pot prezenta din cauze pe care le-am găsit în legile de specialitate, cum ar fi Legea datelor cu caracter personal {…}Din cele 2 milioane de lei, cît s-a cheltuit pentru desfășurarea Revelionului European, un milion 200 de mii de lei au provenit din publicitate. Faptul că evenimentul a fost în direct ne-a permis să accesăm asemenea fonduri din sponsorizare, el a stîrnit un interes viu inclusiv în rîndurile mediului de afaceri”.

De cealaltă parte, fostul ministru al Educației a făcut anumite precizări în privința provenienței banilor cheltuiți.

„Chiar dacă din acele 2 milioane cheltuite o partea a fost alocată din bugetul de stat, iar alta – bani din publicitate, reamintesc că sîntem companie publică și toți banii, care sînt cheltuiți în cadrul TRM sînt bani publici {…}. Mă mai miră și chestia cu achizițiile, faptul că sumele au fost negociate de anumite persoane. Cît este de bine să negocieze o televiziune direct cu artiștii, în condițiile în care există un întreg departament în acest sens”.

Vlad Țurcanu a spus că „Revelionul European 2024” a fost conceput ca un eveniment de maximă importanță, fiind vorba, potrivit lui, despre o emisiune, care reprezintă un cap de afiș al televiziunii publice.

„{…}Producțiile mari reprezintă unul din punctele forte al televiziunii publice, noi reușind să demonstrăm că avem abilități, inclusiv tehnice, de creație, pentru a împacheta asemenea gen de programe.

Calculele noastre privind poziționarea Moldova 1 în spațiul audiovizual mediatic au arătat că am avut dreptate să investim într-un asemenea tip de producție, întrucît, după această realizare, care a adunat o audiență pe internet de circa 350 de mii de privitori ne-a permis să încheiem ulterior contracte cu companii care au apreciat calitatea și efortul depus de Moldova 1″.

Corneliu Popovici și-a încheiat intervenția în cadrul ședinței, trasînd o linie de comparație între situația cu cele 2 milioane de lei cheltuite de TRM și realitatea din unele sate din țară, care, potrivit lui, nu este deloc una plăcută.

„Vin din teritoriu, am fost la unele școli din cîteva sate și știți ce m-a șocat: vin copiii la școală flămînzi. Și nu este aceasta o declarație politică. Dar să faci un ospăț de 154 de mii de lei de Revelion nu-i chiar corect, este greu de înțeles”.


Preluat de la: Noi.md