Coreea de Sud a încercat să prelungească săptămâna de lucru la 69 de ore. Tinerii s-au opus

Mai multe țări analizează în prezent introducerea unei săptămâni de muncă mai scurte, menite să îmbunătățească sănătatea mintală și productivitatea angajaților, dar Coreea de Sud ar fi preferat să meargă în direcția opusă. Așa că Guvernul de la Seul a fost nevoită să regândească limita impusă de la 52 de ore la 69 de ore, după ce tânăra generație și sindicatele s-au opus vehement. 

Majorarea plafonului a fost văzută ca o modalitate de a compensa deficitul iminent de forță de muncă cu care se confruntă țara, din cauza scăderii ratei de fertilitate și a îmbătrânirii populației. 

Legea actuală limitează săptămâna de lucru la 40 de ore plus până la 12 ore de ore suplimentare compensate – deși în realitate, spun criticii, mulți lucrători se află sub presiunea de a lucra mai mult.

Experții menționează frecvent cultura de muncă exigentă a țării și deziluzia crescândă în rândul generațiilor tinere drept factori determinanți pentru problemele demografice.

Abia în 2018, datorită cererii populare, țara a redus limita de la 68 de ore pe săptămână la cele 52 de ore actuale – o măsură care, la vremea respectivă, a primit un sprijin covârșitor în Adunarea Națională. 

Potrivit OECD, sud-coreenii au lucrat în medie 1.915 ore în 2021, cu mult peste media OECD de 1.716 ore și media americană de 1.767 de ore.


Preluat de la: Publika.md