Convoiul de asistenţă umanitară din România a ajuns la Chișinău. Maia Sandu: Suntem recunoscători pentru acest ajutor

Convoiul de asistenţă umanitară din România a ajuns la Chișinău. Cele 13 camioane conţin produse sanitare necesare pentru combaterea pandemiei de COVID-19 – măşti, mănuşi şi costume de protecţie. Este vorba despre o donație în valoare de 48 de milioane de lei moldoveneşti.

Ceremonia s-a desfășurat în Piața Marii Adunări Naționale, în prezenţa preşedintelui Maia Sandu, a premierului interimar Aureliu Ciocoiu, a ministrului de Externe român, Bogdan Aurescu, a ambasadorului României, Daniel Ioniţă şi a ambasadorului UE, Peter Michalko.

Oficialii au menționat că ajutorul reprezintă un gest de prietenie din partea României.

„Suntem recunoscători României pentru acest ajutor, ajutor gratis care e în valoare de peste două milioane de euro, ajutor care va ajunge în spitale. Este foarte important pentru noi să vedem această deschidere. Știm cât de greu este pentru toți în aceste vremuri.”, a declarat preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu. 

„Iată că astăzi România ne-a întins o mână puternică de ajutor în combaterea efectelor pandemice. Sper foarte mult că lotul acesta impunător va permite personalului medical din spitalele noastre, indiferent că sunt din Chişinău, să poată face faţă acelui flagel care se numeşte COVID-19.”, a spus prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi. 

Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat că România depune eforturi pentru a putea dona lotul de 200 de mii de vaccinuri anti-COVID, promise de preşedintele român, Klaus Iohannis, în cadrul vizitei sale la Chişinău.

„Suntem și ne dorim să rămânem cel mai important și cel mai sincer partener al Republicii Moldova și a cetățenilor ei în baza relației speciale fundamentate pe comunitatea de limbă, istorie și cultura care ne leagă.”, a spus ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu. 

Ajutorul umanitar a fost oferit prin mecanismul UE de protecţie civilă pentru Moldova.


Preluat de la: Publika.md