Control inopinat la Institutul Oncologic. E INADMISIBIL ce s-a depistat. A fost chemată poliția, iar mai mulți angajați au demisionat

În blocul alimentar al Institutul Oncologic a fost efectuat un control inopinat, iar în urma verificărilor, șefa blocului alimentar, bucătarul șef, dieticianul și magazionerul și-au dat demisia. Anunțul a fost făcut de Ministra Sănătății, Ala Nemerenco.

Potrivit lui Nemerenco controlul inopinat a fost efectuat la indicația conducerii instituției, depistându-se mai multe nereguli și ilegalități.

 „La locul de muncă, în toiul zilei, absentă șefa blocului alimentar și asistenta medicală dietician.

– Varza proaspătă destinată preparării – de calitate proastă, pe juma înnegrită și plină cu apă.

– Peștele înghețat păstrat la un loc cu cel dezghețat dezasamblat, cu ficat de curcan înghețat și găini de casă fără documente de proveniență.

– Pâinea la depozit într-un volum exagerat în raport cu consumul zilnic, surplusul probabil destinat să plece seara în geanta fiecărui lucrător al bucătăriei.

– Verdeața neagră de umezeală.

– Produsele procurate nu în cantități mai mari care-s și mai ieftine, dar ambalate în cantități mici

– Pachete de unt de 250 gr și nu calup mare, crupe în pachete de 1 kg ca la magazin și nu în saci, deși la prepararea unei așa cantități de alimente merg saci de orez, hrișcă, faină. Ușor de sustras, la ce trebuie durere de cap? Plătim mai mult din banul public pentru confortul hoților”, se arată în raportul despre controlul inopinat la capitolul alimentației pacienților în blocul alimentar al Institutul Oncologic, notează Ala Nemerenco, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Totodată, Ala Nemerenco spune că au fost depistate mai multe produse ascunse care urmau să fie luate de angajați.

„În sala de depozitare a inventarului, detergenților, cheia fiind deținută doar de șeful bucătar, depistată pungă cu peste 1 kg de pește înghețat, cca 1,5 kg tocătura de vită, ficat de curcan – 738 gr, carne de vită 1 kg. Șefa nu a putut aduce nicio lămurire ce caută pachetul acolo, ascuns și acoperit cu cârpe. Presupunem că era “rația” zilnică individuală sustrasă acasă.

Și în alte încăperi depistate ascunse pachete gata a fi scoase din incintă – genți pline, cutii de carton, săcușoare – cu crupe, borcane cu mazăre, ulei, oțet, etc. Iarăși, nimeni nu a putut aduce explicații și nu a recunoscut că ar fi implicați în transferul magic al alimentelor din depozit în vestiare, căldări, sub paturi, mături.

Într-o debara pe care toți refuzau să o deschidă precum că nu este lumină acolo, s-a insistat totuși la deschiderea ei, constatându-se că lumină era, iar acolo, ascuns un întreg depozit din 17 lăzi de prune uscate, 12 saci de mere uscate, 8 pachete detergent praf, 6 butelii de detergent lichid, 2 cutii cu dezinfectanți. Iarăși – nimeni nu știe nimic.

În altă încăpere a blocului, după scutul electric, o altă provizie gata de evacuare cu 16 pachete de sare. Același scenariu – nimeni nu știe nimic.

În timpul controlului – un adevărat “poltergeist”. După ce comisia a verificat scara și spațiile din jur, a revenit iarăși, depistând ascunse 10 pachete de zahăr. “Poltergeistul” nu a putut fi explicat de colaboratori, așa ca și proveniența celorlalte provizii pregătite a fi strămutate”, a precizat Ala Nemerenco.

Ministra Sănătății spune ca urmare la cele depistate a fost chemată poliția, fiind întocmit proces verbal, iar produsele ascunse fiind sigilate într-o încăpere separată. Oamenii legii au audiat șefa blocului alimentar, magazionerul, sora gospodină și membrii Comisiei. Totodată, de către directorul Institutului a fost inițiată o anchetă de serviciu pe caz.

Ca urmare, Nemerenco susține că șefa blocului alimentar a depus demisia, evitând chiar și discuția cu directorul. Totodată a plecat din fucnție bucătarul șef, dieticianul și magazionerul.

Ministra Sănătății susține că a doua zi meniul la Institutul Oncologic s-ar fi îmbunătățit, iar la bucătăria se coc chifle, eclair și croissante pentru pacienți.


Preluat de la: Publika.md