Conducta Iaşi-Chişinău a fost conectată la sistemul de transport a gazelor naturale din Moldova

Conducta Iaşi-Chişinău a fost conectată la sistemul de transport a gazelor naturale din Moldova. Astfel, ţara noastră va avea acces şi la alţi furnizori de gaze. Responsabilii ne-au dat asigurări că sunt gata să înceapă livrarea, dar nu se ştie când va fi operaţional gazoductul.

„În aceste momente, specialiştii racordează conducta Chişinău-Rîbniţa cu gazoductul Iaşi-Chişinău pentru a face posibilă livrarea de gaze româneşti şi în nordul ţării. Acestea au o capacitate de 1,5 miliarde de metri cubi pe an.”

Odată cu finalizarea lucrărilor de interconectare, ţara noastră va avea acces la alţi furnizori şi nu va depinde doar de gazul venit de la ruşi.

„Va fi posibilă asigurarea transportării gazului natural atât din partea României, cât şi a surselor existente, din partea Ucrainei şi accesul tuturor utilizatorilor de reţea la sistemele de transport.”, a spus Igor Baiduz, inginerul şef al „Moldovatransgaz”.

Totuşi, încă nu este clar când în ţara noastră va ajunge şi gazul românesc.

„În cât timp, nu depinde de noi. Noi asigurăm numai transportul. Agenţii economici care asigură livrările, trader-ii, acum şi cei europeni, au acces la piaţa noastră. Cum avem un contract, cum începem livrarea.”, a zis Iurie Dolghier, directorul „Moldovatransgaz”.

Construcţia gazoductul Iaşi-Ungheni a început în anul 2013 şi a durat un an. Costul total al proiectului este de 26 de milioane de euro, dintre care șapte milioane constituie un grant din partea Uniunii Europene.

Ulterior, a fost construit şi tronsonul Ungheni-Chişinău, care are o lungime de 120 de kilometrii şi uneşte sistemele de transport de gaze din România și Moldova, a căror construcţie a costat 90 de milioane de euro. Proiectul a fost susținut și de un împrumut de 38 de milioane de euro de la BEI și de o investiție a Eurotransgaz.


Preluat de la: Publika.md