Informația privind otrăvirea activistului de opoziţie rus, Alexei Navalnîi, cu Noviciok a șocat comunitatea internaţională. Cancelarul german nu a lăsat loc de interpretări în timpul conferinţei de presă.
”Alexei Navalnîi a fost victima unei crime. Astfel, el a fost redus la tăcere. Eu și întregul guvern german condamnăm în cei mai duri termeni acest act.”, a declarat cancelarul Germaniei, Angela Merkel.
Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a scris pe Twitter că otrăvirea lui Navalnîi reprezintă un act laș și disprețuitor, iar cei responsabili trebuie să fie deferiţi justiţiei.
Pe aceeași platformă de socializare a reacționat și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. ”Condamn în termeni duri utilizarea unei neurotoxine de tip militar. De aceea, e imperios necesar ca Rusia să facă o investigaţie completă și transparentă”, a scris Stoltenberg.
De asemenea, premierul Marii Britanii a scris că este revoltător faptul că s-a folosit o armă chimică pentru a-l otrăvi pe Alexei Navalnîi și că Rusia trebuie, neapărat, să dea explicații. ”Am simţit pe pielea noastră în Marea Britanie efectele ucigaşe ale Noviciok”, a adăugat premierul britanic, referindu-se la tentativa de ucidere a lui Serghei Skripal şi a fiicei lui în 2018 şi la decesul unui bărbat care a intrat întâmplător în contact cu substanţa neurotoxică.
Leonid Volkov, unul dintre membrii echipei politicianului rus de opoziție a scris că folosirea substanţei Noviciok pentru otrăvirea lui Alexei Navalnîi este echivalentul unui autograf. La mesajul său a atașat semnătura lui Putin.
De cealaltă parte, reprezentanții Moscovei au comentat că valul de acuzații e lipsit de probe și că Rusia așteaptă documente oficiale din partea Germaniei cu dovezi care să confirme otrăvirea lui Navalnîi.
”Dacă este vorba despre o chestiune atât de serioasă, atunci trebuie să ne furnizeze materiale oficiale, de care ar trebui să fie responsabili oameni competenți. În rest, tot ce se întâmplă nu este decât o campanie de dezinformare la adresa Rusiei, iar noi am trecut prin asemenea experiențe.”, a afirmat reprezentantul Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.
Reprezentanții clinicii Charite din Berlin au transmis că starea lui Alexei Navalnîi s-a îmbunătățit ușor, însă este, în continuare, gravă. Activistul rus de opoziţie este monitorizat de medicii germani din 22 august, când a fost transferat de la un spital din Rusia, unde medicii susţineau că Navalnîi nu a fost otrăvit deoarece nu au găsit niciun fel de substanţe toxice.
Preluat de la: Publika.md