Comisia Europeană şi-a exprimat luni îngrijorarea legată de recentele arestări ale unor activişti politici în Belarus, notează DPA.
Peter Stano, purtător de cuvânt al executivului comunitar, a declarat că Uniunea Europeană este la curent cu informaţiile privind presupusele răpiri ale Mariei Kolesnikova şi altor lideri ai opoziţiei belaruse.
”Asistăm în Belarus la o reprimare continuă a populaţiei civile de către autorităţi”, a spus Stano. ”Suntem profund îngrijoraţi de reprimarea continuă şi intimidarea populaţiei prin arestări neexplicate, foarte adesea arestări arbitrare, arestări care sunt motivate politic. Acest lucru este inacceptabil”, a subliniat reprezentantul CE, scrie agerpres.ro.
Persoane neidentificate au răpit-o luni pe o lideră a protestatarilor, Maria Kolesnikova, în centrul Belarusului, a relatat site-ul local de ştiri Tut.By, citând martori oculari. Ea este membră a Consiliului de Coordonare al opoziţiei, împotriva căruia autorităţile din Belarus au deschis atacuri în justiţie.
În Belarus au loc proteste cotidiene după alegerile prezidenţiale din 9 august, despre care opoziţia este convinsă că au fost fraudate pentru a-i asigura lui Aleksandr Lukaşenko, aflat de 26 de ani la putere, al şaselea mandat consecutiv.
Rusia a dat semnale tot mai clare de susţinere a liderului de la Minsk, cu care însă relaţiile s-au tensionat mai ales în primăvara acestui an, când Lukaşenko a acuzat Moscova de tentativă de interferenţă în procesul electoral din Belarus pentru ca ţara să devină vasal al Rusiei, acuzaţii respinse ferm de Kremlin.
Însă după alegerile prezidenţiale din 9 august, liderul belarus a denunţat un complot occidental şi a apelat la sprijinul Rusiei. Preşedintele rus Vladimir Putin a promis deja să trimită forţe ruse în Belarus dacă mişcarea de contestare ar degenera, însă Minskul cere şi o asistenţă economică, economia sa fiind în criză, inclusiv ca urmare a sancţiunilor impuse de unele ţări vecine.
Preluat de la: Publika.md