Clădirea Filarmonicii Naționale ”Serghei Lunchevici” va fi demolată parțial (FOTOREPORT)

Clădirea Filarmonicii Naționale ”Serghei Lunchevici” va fi demolată parțial. O decizie în acest sens a fost luată în cadrul ședinței grupului de gestionare a situației în urma lichidării incendiului. Autoritățile municipale urmează să emită o autorizație pentru a putea demara lucrările.

În următoarele zile, o echipă de specialiști va începe demolarea parţială, iar responsabilii spun că va fi dărâmată o treime din suprafața clădirii. Iniţial, muncitorii vor demola pereţii din sala mare a filarmonicii, care a fost cea mai afectată. După ce cupola de aici a cedat, fisuri au apărut pe întreaga construcţie.

Potrivit directorului Filarmonicii Naţionale, Svetlana Bivol, experţii care au evaluat rezistenţa clădirii au ajuns la concluzia că edificiul trebuie demolat doar parțial.

”Noi am asistat doar la propunerea de decizie, să fie solicitată o autorizaţie de la primărie demontarea parţială a fragmentelor avariate.”, a afirmat directorul Finarmonicii Naţionale ”Serghei Lunchevici”, Svetlana Bivol.

Deocamdată, nu au fost stabilite când vor începe lucrările, deoarece nu a fost contractată o companie, însă responsabilii din cadrul Ministerului Culturii dau asigurări că până la sfârşitul săptămânii va fi găsită o echipă care se va ocupa de lucrări.

”Paralel, Ministerul deja a solicitat ca un arhitect să elaboreze proiectul de evaluare şi demontare a acoperişului Filarmonicii. În baza proiectului respectiv sperăm că la sfârşitul săptămânii acestea lucrări deja să demareze.”, a menționat secretarul de stat al Ministerului Culturii, Andrei Chistol.

Directorul Filarmonicii Naţionale, Svetlana Bivol, ne-a zis că în contul deschis de ei s-a adunat s-au adunat 320 de mii de lei din donaţii. Totodată şi în conturile deschise de către Ministerul Finanțelor pentru donații destinate reconstrucției Filarmonicii Naționale ”Serghei Lunchevici” s-au adunat peste 765 de mii de lei.


Preluat de la: Publika.md