Ciupa-ciups pentru electorat. Perioada preelectorală a început cu un fals-start

În cursa electorală au fost depistate numeroase fals-starturi, un șir de utilizări abuzive a resurselor administrative, tentative de mituire a alegătorilor și de finanțare ilegală a procesului electoral. Activitatea intensă prematură și dorința candidaților de a comite încălcări evidente indică faptul, că procesul electoral din acest an nu va fi doar tensionat, ci și plin de tentative de a folosi orice mijloace pentru a-și îmbunătăți rezultatele la vot. Creșterea numărului de alegători în liste, comparativ cu alegerile prezidențiale de acum patru ani, ridică și ea multe semne de întrebare.

Conform planului calendaristic de organizare și desfășurare a alegerilor prezidențiale și a referendumului constituțional republican, aprobat de Comisia Electorală Centrală, campania electorală va începe pe 20 septembrie, 2024. Va dura exact o lună și se va termina în ziua scrutinului. În această perioadă, partidele politice, candidații și împuterniciții acestora vor fi liberi să facă campanie, să aibă întrevederi cu alegătorii și să prezinte programele lor electorale, cu respectarea anumitor reguli.

Înainte de începerea campaniei, orice activități privind agitația electorală sunt strict interzise. Legea conține această restricție pentru a asigura o concurență corectă și echitabilă tuturor pretendenților. În timpul campaniei electorale, candidaților li se interzice organizarea de concerte, concursuri și alte evenimente publice cu participarea artiștilor, precum și utilizarea resurselor administrative în interes propriu. Este interzis transferul sau promisiunile de a da alegătorilor bani, cadouri și alte bunuri materiale. Cu toate acestea, după cum constată observatorii, doar unii candidați respectă regulile și desfășoară bătăliile electorale în limitele anunțate.

Aproximativ 800 de observatori vor monitoriza desfășurarea scrutinului la alegerile și referendumul din această toamnă. Aceștia se concentrează pe respectarea de către concurenți a legilor și reglementărilor în timpul înregistrării și campaniei electorale, pe procesul de vot, pe accesul la urne și pe finanțarea campaniei electorale. Unii dintre observatori vor monitoriza comportamentul concurenților și al echipelor acestora pe parcursul întregii perioade electorale, în timp ce alții vor monitoriza aproximativ 600 de secții de vot.

Asociația Promo-LEX a înregistrat deja o serie de încălcări din partea candidaților la președinție, printre cele mai importante fiind începerea oficială a campaniei și desfășurarea agitației electorale, precum și abuzul de resurse administrative. În cazul a cel puțin opt candidați, care și-au exprimat dorința de a participa la alegerile prezidențiale, s-a înregistrat un start-fals în cursa electorală. Vorbim, în special, despre amenajarea corturilor, distribuirea de pliante, postările publicitare pe rețelele de socializare și organizarea diverselor evenimente.

Din spusele lui Nicolae Panfil, directorul Promo-LEX, chiar dacă un partid politic desemnează sau anunță că va desemna o anumită persoană care va candida în alegerile prezidențiale, este mai bine să se abțină de la promovarea directă a acestor persoane înainte de începerea campaniei electorale, adică înainte de 20 septembrie. Startul fals poate afecta principiul egalității de șanse a concurenților și, într-o oarecare măsură, poate ajuta la eludarea prevederilor legale privind finanțarea campaniei.

Analiștii politici atrag atenția asupra riscurilor mari ale alegerilor actuale, inclusiv asupra fluxului de bani ilegali, folosiți de unii candidați pentru a mitui alegătorii și, în consecință, a influența rezultatul final. Nicolae Panfil a menționat, că o atenție deosebită din partea observatorilor va fi acordată figurilor și formațiunilor asociate cu Ilan Șor, dat fiind faptul că această activitate se desfășoară în afara Republicii Moldova și este, cel mai probabil, finanțată din resurse ilegale. Potrivit acestuia, importul ilegal de fonduri în țară continuă să reprezinte o amenințare serioasă pentru corectitudinea procesului electoral.

Observatorii Promo-LEX au identificat încălcări și în contextul referendumului republican, care se va desfășura în aceeași zi cu alegerile prezidențiale. Primul raport al misiunii de observare a remarcat, că în spațiul public au fost organizate campanii pro și contra, care pot influența procesul și rezultatul votului. O parte semnificativă a partidelor politice, precum și a blocurilor electorale, și-au anunțat sau formulat deja poziția, iar înainte de înregistrarea participanților la referendum au organizat un șir de evenimente cu tentă electorală.

Nicolae Panfil a precizat, că în perioada 8 iulie – 18 august, guvernul Republicii Moldova a desfășurat în spațiul public o campanie de informare. „Începutul a fost făcut înainte de anunțarea datei alegerilor. Pentru desfășurarea evenimentelor au fost utilizate fonduri de stat și, mai mult, din punct de vedere al timpului, unele dintre evenimente s-au desfășurat în perioada electorală, după 1 august inclusiv. Potrivit legii, utilizarea resurselor administrative în perioada electorală este interzisă”, a menționat directorul de programe Promo-LEX, într-o conferință de presă. Potrivit acestuia, autorităților guvernamentale li se recomandă să se abțină de la astfel de acțiuni.

În ceea ce privește alți potențiali participanți la referendum, observatorii au observat desfășurarea campaniei în spațiul public. Panfil, în special, se referă la Partidul Socialist, care a montat corturi și a distribuit materiale de propagandă.

PAS neagă acuzațiile de folosire a resurselor administrative, subliniind că evenimentele de promovare a campaniei pentru referendum au avut loc în weekend. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a spus că Asociația Promo-LEX a primit explicațiile necesare din partea guvernului. Reprezentanții administrației prezidențiale și ai PSRM nu au comentat încă informațiile anunțate, inclusiv nu au răspuns solicitărilor Promo-LEX.

Multe întrebări ale experților și observatorilor apar în legătură cu creșterea numărului de alegători moldoveni, ceea ce, în opinia lor, indică calitatea scăzută a listelor electorale. La 1 august, în Registrul de stat al alegătorilor erau înscriși 3.300.600 de cetățeni, ceea ce este aproape identic cu cifrele pentru alegerile locale de anul trecut. În același timp, numărul cetățenilor care vor putea participa la alegerile din 20 octombrie este cu aproape 15 mii mai mare față de alegerile prezidențiale de acum patru ani. În condițiile natalității scăzute și a migrației în creștere, acest lucru provoacă, cel puțin, nedumerire, deoarece apar îndoieli cu privire la corectitudinea datelor Comisiei Electorale Centrale și a Registrului de stat al alegătorilor. Promo-LEX face apel la autorități să explice cauzele acestui fenomen.

Potrivit lui Nicolae Panfil, numărul alegătorilor care nu au un loc de trai permanent crește cu fiecare campanie electorală. Cel mai probabil, în mare parte este vorba despre alegătorii care călătoresc în străinătate. Pentru alegerile parlamentare acest lucru nu reprezintă o mare problemă, deoarece un astfel de electorat votează conform listelor suplimentare. Dar în cazul unui referendum, potrivit lui Panfil, asta ar putea deveni o problemă, deoarece există un nivel de participare, care trebuie atins pentru a confirma rezultatele.

În zona de risc este „metoda alternativă de vot” prin corespondență, care va fi folosită pentru prima dată în această toamnă și este disponibilă cetățenilor moldoveni din SUA, Canada, Islanda, Finlanda, Suedia și Norvegia. Către 28 august, pe platforma CEC se înregistraseră în acest scop aproximativ 660 de persoane, în special din SUA (peste 370) și Canada (peste 170). Înregistrarea este posibilă cu cel mult 45 de zile înainte de data alegerilor.

Potrivit experților, pe de o parte, desfășurarea acestui tip de vot doar pentru o parte a cetățenilor încalcă principiul egalității alegătorilor în alegeri și, pe de altă parte, creează condiții prealabile pentru încălcări masive și speculații. Experții atrag atenția asupra imperfecțiunii mecanismului de identificare de la distanță a alegătorilor. Recent, activistul civic Tudor Șoilița a demonstrat un șir de vulnerabilități în sistemul actual de înregistrare a votului prin corespondență, inclusiv posibilitatea înregistrării alegătorilor folosind date inexacte. Fostul președinte al Comisiei Electorale Centrale Iurie Ciocan vorbește despre riscurile mari de manipulare și consideră, că din lipsă de timp această inovație va fi implementată neglijent și în detrimentul corectitudinii procesului electoral.

Victor Surujiu


Preluat de la: Noi.md