Cîți producători de cereale au solicitat împrumuturi agricole urgente

În perioada 1-11 martie curent, au fost recepționate 13 cereri de garantare pentru Creditul Agricol de Urgență, instrument financiar destinat producătorilor de cereale. Programul care prevede acordarea de credite în valoare de pînă la 500.000 lei fiecărui solicitant, a înregistrat pînă acum o cerere totală de aproximativ 4,95 milioane lei. Din totalul cererilor depuse, 10 au fost deja aprobate.

Menționăm că, Creditul Agricol de Urgență este singurul produs de acest gen care beneficiază de o garanție din partea statului în valoare de 90%. Totodată, este unicul produs garantat de stat accesibil clienților băncilor comerciale din categoria substandard.

Băncile comerciale participante la program sînt responsabile pentru analiza detaliată a fiecărei cereri, conform politicii și procedurilor interne, cu admiterea criteriilor specifice categoriei substandard: situaţia financiară înrăutățită; întîrziere la recuperarea plăţilor de la 91 pînă la 180 de zile; fluxurile mijloacelor băneşti care constituie o garanţie personală (fidejusiune) estimate a fi insuficiente pentru executarea regulată a obligaţiunilor/executarea garanţiei; sau alţi factori similari care constituie motive pentru clasificarea creditului ca substandard.

Produsul va fi disponibil și operațional pînă la data de 31 mai 2024.


Preluat de la: Noi.md