Cîți cetățeni au cumpărat deja poliță de asigurare obligatorie de asistență medicală

Potrivit CNAM, majoritatea celor care au achitat primă în sumă fixă au efectuat plata prin intermediul Serviciului guvernamental de plăți electronice MPay, transmite grt.md.

Compania a subliniat că după 31 ianuarie, statutul de asigurat pentru cetățenii care s-au asigurat în mod individual anul trecut expiră și aceștia sînt obligați să achite prima de asigurare în sumă fixă.

„Deși perioada legală de achitare a primei în sumă fixă este 1 ianuarie—31 martie, recomandăm ca aceasta să fie plătită inclusiv în luna ianuarie, deoarece după 31 ianuarie, pînă în momentul achitării, persoanele nu vor fi asigurate și nu vor avea parte de beneficiile asigurării – spitalizare, medicamente, servicii de urgență, intervenții etc. Iar după 31 martie, cetățenii care nu se vor asigura în mod individual în termenul stabilit de legislație vor plăti prima de asigurare în mărime integrală (12 636 de lei), precum și penalitate pentru fiecare zi de întârziere”, precizează CNAM.

Potrivit legislației, persoanele obligate să se asigure în mod individual beneficiază în primele trei luni ale anului de facilități la achitarea primei de asigurare în sumă fixă. Mărimea acesteia variază de la 1014 până la 4056 de lei, în funcție de categoria din care face parte persoana.


Preluat de la: Noi.md