Cîteva trucuri, la îndemîna oricui, pentru a face față eficient frigului în casă

Într-o lume unde sărăcia energetică devine o problemă crescîndă, inclusiv în Marea Britanie și Statele Unite, măsurile cu costuri reduse pentru îmbunătățirea eficienței energetice devin tot mai importante. Sfaturile includ modificarea temperaturii de tur a centralei, aplicarea foliilor de suport pe calorifere și adăugarea foliilor secundare de geam pentru a reduce pierderile de căldură prin ferestre.

Potrivit unui raport Nesta, o organizație de caritate din Marea Britanie, care sprijină inovația, reducerea temperaturii de tur a unui cazan la 60 de grade Celsius ar putea economisi 43 de lire sterline pe an (55 de dolari). Alte măsuri, cum ar fi foliile secundare de geam, ar putea aduce economii suplimentare.

Cu toate acestea, este important să nu exagerăm cu măsurile bugetare și să ne bazăm pe încălzirea adecvată. În loc să încerce să încălzească camera în mod excesiv, oamenii ar putea opta pentru îmbăcarea căldă în straturi și investirea în îmbrăcăminte termică. Totuși, trebuie să fim conștienți că aerul rece poate avea un impact asupra sănătății respiratorii.

8 trucuri pentru a economisi energie

1. Izolația adecvată: Asigurați-vă că locuința dumneavoastră este bine izolată. Verificați și reparați eventualele fisuri sau găuri din jurul ferestrelor, ușilor sau altor locuri unde ar putea scăpa căldura.

2. Folosirea perdelelor: Perdelele groase pot reduce pierderile de căldură prin ferestre în timpul nopții. Le puteți închide seara pentru a păstra căldura în interior și le puteți deschide în timpul zilei pentru a permite soarelui să încălzească încăperile.

3. Sisteme de încălzire eficiente: Dacă dețineți un sistem de încălzire centrală, asigurați-vă că acesta este întreținut regulat. Înlocuiți filtrele murdare și programați revizii periodice pentru a asigura eficiența optimă.

4. Utilizarea termostatului: Reducerea temperaturii cu doar un grad Celsius poate aduce economii semnificative. Ajustați termostatul la o temperatură confortabilă, dar nu excesiv de ridicată. Temperatura minimă recomandată pentru interior este de 18 grade Celsius, potrivit sursei citate.

5. Folosirea eficientă a aparatelor electrocasnice: Aparatele electrocasnice pot genera căldură. În timpul iernii, vă puteți folosi de cuptoare și alte aparate care generează căldură, astfel încît să reduceți necesitatea de a utiliza încălzirea centrală.

6. Opțiuni de încălzire localizată: Dacă petreceți mult timp într-o singură încăpere, luați în considerare utilizarea unor surse de încălzire localizată, cum ar fi radiatoare electrice sau plite cu infraroșu. Aceasta vă permit să ajustați temperatura în funcție de necesități.

7. Energie regenerabilă: Dacă este posibil, luați în considerare instalarea unor surse de energie regenerabilă, cum ar fi panouri solare. Aceasta nu numai că vor reduce facturile de energie pe termen lung, ci au și un impact pozitiv asupra mediului.

8. Programarea încălzirii: Utilizați un termostat programabil pentru a ajusta temperatura în funcție de programul dumneavoastră zilnic. Puteți reduce temperatura atunci cînd sînteți plecat și o puteți ridica înainte de a vă întoarce acasă.


Preluat de la: Noi.md