Cît de periculoase pot fi aragazele pe gaz pentru sănătate?

În același timp, politicile federale și de stat urmăresc să dea un impuls principalului concurent al aragazelor pe gaz, aragazele electrice obișnuite și aragazele cu inducție, atît de apreciate.

Aragazele pe gaz sînt, fără îndoială, o sursă de poluare atmosferică. Există două moduri prin care aragazele pe gaz îți pot polua casa. Primul este cel mai evident: atunci cînd sînt folosite. Arderea gazului creează căldură, ceea ce face ca azotul și oxigenul să se unească între flăcări. Acestea se combină pentru a crea oxid de azot și dioxid de azot, cunoscute sub denumirea colectivă de NOx, care pot irita plămînii.

Dar acesta nu este singurul compus de care trebuie să vă faceți griji. Gătitul cu gaz poate emite, de asemenea, monoxid de carbon, particule și chiar formaldehidă. Toate acestea au diverse efecte dăunătoare asupra sănătății și pot afecta sistemele respirator și cardiovascular.

Există probabil o formă mai insidioasă de poluare care este emanată de la un aragaz. Un număr tot mai mare de cercetări arată că aragazele pe gaz emit compuși toxici chiar și atunci cînd nu sînt folosite. Printre cei mai îngrijorători se numără benzenul, o substanță cancerigenă. Un studiu realizat de PSE Health Energy a descoperit benzen în 99% dintre mostrele prelevate din locuințele din statul american California.

Printre alte substanțe chimice descoperite se numără xilenul, toluenul și etilbenzenul, care pot provoca, de asemenea, probleme respiratorii și cancer, conform The Guardian.

Talor Gruenwald, autorul principal al noului studiu privind astmul și cercetător la Rewiring America, a declarat că această descoperire „demonstrează că aceasta este o adevărată provocare pentru sănătatea publică pe care trebuie să o abordăm”.

Nu chiar. Deși există o varietate de senzori de calitate a aerului din interior pentru lucruri precum dioxidul de carbon, compușii organici volatili și particulele, nu există versiuni ieftine pentru a testa NOx, benzenul și alți poluanți casnici. Există instrumente oarecum accesibile pentru detectarea scurgerilor de gaz, dar Shonkoff a spus că acestea sînt mai degrabă orientate spre scurgeri semnificative decît spre emisiile zilnice ale aragazului de gaz.

El a adăugat că instrumentele folosite de academicieni costă între zeci și sute de mii de dolari.

Categoric da. Deschiderea ventilatorului atunci cînd gătiți este vitală pentru a elimina poluarea aerului în exterior. Este adevărat că aceasta nu este o soluție ideală, deoarece transformă poluarea aerului din interior în poluare a aerului din exterior.

Dar este mai bine decît să o aveți în concentrații mari în casă, unde poate face mai mult rău plămînilor dumneavoastră.

Aragazele electrice vin în două variante principale: standard și cu inducție. Aragazele electrice standard rulează electricitate printr-un fir pentru a genera căldură termică. Aragazele cu inducție sînt din ce în ce mai în vogă. În loc să genereze căldură termică, aragazele cu inducție generează căldură pe cale electromagnetică. Atunci cînd porniți un aragaz cu inducție, electricitatea trece printr-o bobină care creează un cîmp magnetic.

Ceea ce trebuie să știți este că acest cîmp magnetic încălzește direct oalele și tigăile – și conținutul lor – în loc să transfere căldura, așa cum fac aragazele tradiționale. Aragazul în sine nu se încălzește. De asemenea, spre deosebire de aragazele electrice tradiționale, aragazele cu inducție nu au nevoie de timp pentru a se încălzi. Testele au arătat că pot aduce o oală cu apă la fierbere în jumătate din timpul unui aragaz cu gaz.


Preluat de la: Noi.md