Cine trimite baloanele cu bani și manifeste care enervează Coreea de Nord

De mai mulți ani, militanții sud-coreeni trimit dincolo de frontieră baloane de care agață produse de consum, bani sau mesaje destinate nord-coreenilor. Din cauza tensiunii diplomatice în creștere, Coreea de Sud vrea să interzică această practică. 

Problema este că în ultimul timp, aceste baloane care livrează mesaje critice la adresa guvernului nord-coreean au turnat gaz peste foc, provocând mânia lui Kim Yo-jong, influenta soră a liderului Kim Jong-un, cea care ocupă un loc important în cadrul regimului autoritar de la Phenian. 

Potrivit BBC, Kim Yo-jong a spus că cei care lansează aceste baloane sunt „niște gunoaie umane”. De cele mai multe ori, este vorba despre transfugi nord-coreeni, care au reușit să scape din iadul nord-coreean și vor ca cei pe care i-au lăsat acasă, dincolo de graniță, să cunoască adevărul.

„Mă întreb dacă lumea știe ce lepădături sunt acești dezertori proști”, ar fi declarat Kim Yo-jong, pe un ton deloc diplomatic, potrivit agenției oficiale KCNA. 

Sudul, gata să facă pe plac Nordului

Kim Yo-jong a amenințat că va renunța la pactul de neagresiune dintre cele două Corei și că va închide biroul de legătură Nord-Sud. Confruntat cu asemenea amenințări, guvernul sud-coreean se gândește să interzică lansarea baloanelor dincolo de frontieră. 

„De fapt, cea mai mare parte a manifestelor aterizează pe teritoriul nostru, ceea ce generează poluare și le face viața grea localnicilor, care trebuie să le adune”, a motivat purtătorul de cuvânt al Ministerului pentru Unificare din Coreea de Sud.

Argumentul nu-i convinge însă pe cei care vor să vadă Coreea de Nord eliberată de dictatură. Au comandat recent un milion de manifeste. Anul trecut activiștii au organizat 11 astfel de lansări, iar anul acesta trei, ultima având loc la 31 mai. Asta a provocat furia surorii lui Kim Jong-un.

În 2014, soldații nord-coreeni au încercat să le doboare trăgând în ele și a avut loc un schimb de focuri peste graniță.

Pledând pentru libertatea exprimării, liderul activiștilor nord-coreeni a avertizat: „Dacă ne blochează baloanele, vom trimite drone. Nu ne pot opri. Vocea celor 45.000 de transfugi în căutarea adevărului trebuie să continue să se facă auzită”.


Preluat de la: Publika.md