Cînd va fi permisă cultivarea cînepei industriale în Moldova?

Un proiect în acest sens este pregătit de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare spune că în curînd agricultorii din Republica Moldova vor putea cultiva cînepa industrială. Vladimir Bolea dă asigurări că această cultură este absolut inofensivă și nu poate fi asociată cu drogurile.

„În toată Europa este permisă cînepa industrială. Este o plantă cum ar fi grîul, porumbul și alte plante agricole. Din ea se fac materiale textile, uleiuri – din semințe. Chiar și poliția antidrog din România a spus: este o cultură tehnică agricolă, atît! Ea trebuie abordată așa, nicidecum altfel. Din acest considerent, fricile că poți să faci cu ea nu știu ce, sunt inutile. Planta este total diferită. Pînă la sfîrșitul perioadei iunie – iulie sperăm că această hotărîre va fi trecută prin Guvern”, a spus Vladimir Bolea în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la JurnalTV.

Ministrul spune că pentru a definitiva proiectul privind permisivitatea cultivării cînepei industriale, va fi analizată experiența României. Potrivit ministrului, cînepa industrială este o cultură cu potențial nevalorificat încă în Republica Moldova.

Cînepa industrială se cultivă în mai multe țări europene. Cel mai mare producător este Franța (peste 70% din producția Uniunii Europene), urmată de Țările de Jos (10%) și Austria (4%).


Preluat de la: Noi.md