Cînd Moldova și Ucraina vor finaliza construcția unui nou pod peste Nistru

În mod special, el a vorbit despre proiectele de infrastructură ale Republicii Moldova cu Ucraina și România.

„Este vorba de un pod peste Nistru lîngă Iampol și de mai multe poduri peste Prut la granița moldo-română, ceea ce ne va permite să devenim cu adevărat un centru logistic în ajutorul Ucrainei”, a declarat ministrul moldovean de Externe.

În același timp, el și-a exprimat îndoiala că ar fi realist să se construiască podul peste Nistru Cosăuți – Iampol încă în acest an.

„Este mereu dificil să faci prognoze cu privire la astfel de proiecte de infrastructură. În plus, în ultimii 30 de ani, Republica Moldova nu a construit aproape nimic – și asta e regretabil – nici la granița cu Ucraina, nici la granița cu România”, a declarat Mihail Popșoi.

Republica Moldova și Ucraina au semnat un acord privind construcția unui pod la frontiera moldo-ucraineană, în apropierea localităților Iampol și Cosăuți, în iunie 2023, iar la sfîrșitul lunii iulie acesta a fost ratificat de parlamentul moldovean.

Podul ar trebui să devină o verigă cheie a coridorului de transport dintre Kiev și Chișinău, iar exportatorii ucraineni vor avea cea mai scurtă rută către țările din Europa Centrală și de Sud-Est. Construcția va deveni parte a infrastructurii rutiere între localitățile ucrainene Moghiliov-Podolski, Iampol, Krijopol, Berșad și Uman. Lungimea totală a podului va fi de peste 1,4 kilometri. Acesta va avea două benzi pentru traficul auto, cu trotuare pe ambele părți.

După cum a menționat ministrul moldovean al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, construcția podului Cosăuți – Iampol va înlesni legăturile economice nu doar între Moldova și Ucraina, ci și între alte state. În special, construcția podului Cosăuți – Iampol va asigura conectarea rețelei rutiere care traversează partea de est a Republicii Moldova cu rețeaua rutieră transeuropeană TEN-T. Acest lucru va avea ca rezultat facilitarea comerțului și a mobilității cetățenilor, precum și sporirea rolului pe care Moldova îl joacă în calitate de legătură între statele UE și țările vecine.

Construcția acestui pod ar urma să fie finalizată pînă la sfîrșitul anului 2025.


Preluat de la: Noi.md