Cînd ar putea fi construită prima cale ferată pe Lună

Proiectul FLOAT își propune să asigure un transport eficient și autonom pentru deplasarea mărfurilor și a solului selenar (regolit) pe Lună. Ceea ce diferențiază această cale ferată este faptul că șinele nu sînt fixe, ci sînt amplasate direct pe regolit, necesitînd o pregătire minimă a terenului.

Roboții levitatori se deplasează pe aceste șine, eliminînd astfel nevoia de roți sau picioare care ar putea fi deteriorate de regolitul dur. Șinele sistemului constau dintr-un strat de grafit pentru levitație diamagnetică, cu propulsie electromagnetică generată de un circuit flexibil.

Un strat opțional de panouri solare permite sistemului să funcționeze fără energie externă atunci cînd se află în lumina soarelui. Echipa estimează că acești roboți, de dimensiuni diferite, ar putea muta pînă la 100 de tone de materiale cîțiva kilometri pe zi.

FLOAT este unul dintre cele șase proiecte NASA Innovative Advanced Concepts (NIAC) care avansează în faza II. Această fază va implica crearea și testarea unei versiuni miniaturale a sistemului într-un mediu asemănător cu cel lunar, evaluarea impactului asupra mediului și rafinarea tehnologiei pentru utilizarea practică.

Dacă va avea succes, FLOAT ar putea deveni o infrastructură lunară esențială pînă în anii 2030. Potrivit lui John Nelson, director executiv al programului la NIAC, aceste concepte futuriste oferă perspective valoroase pe care NASA să le ia în considerare pentru viitoarele misiuni.

Proiectele au primit o finanțare de 600.000 de dolari fiecare pentru a le explora în continuare fezabilitatea. Ethan Schaler, de la Jet Propulsion Laboratory al NASA, conduce proiectul FLOAT, care are potențialul de a revoluționa transportul pe Lună în următorii ani.


Preluat de la: Noi.md