China a efectuat manevre navale şi aeriene în apropierea Taiwanului

Armata Chinei a anunţat că a realizat duminică manevre navale şi aeriene în apropierea Taiwanului, ca răspuns la o provocare taiwanezo-americană nespecificată, potrivit Reuters, citează Agerpres.

„Vom lua toate măsurile necesare pentru a apăra suveranitatea, integritatea teritorială”, a anunţat Comandamentul Teatrului Estic al Armatei de Eliberare a Poporului într-o declaraţie, fără a oferi alte detalii.

Separat, agenţia de presă Xinhua a difuzat sâmbătă o ştire în care un purtător de cuvânt al armatei chineze îşi exprima profunda nemulţumire şi opoziţia fermă faţă de conţinutul referitor la China inclus într-un nou act legislativ de apărare american.

Documentul SUA adoptat recent, denumit Actul de Autorizare pentru Anul Fiscal 2023 al Apărării Naţionale, include mai multe prevederi negative care au legătură cu China, care nu doar că subminează suveranitatea, securitatea şi interesele de dezvoltare ale Chinei, ci afectează şi relaţiile dintre cele două ţări şi armate, a declarat Tan Kefei, purtător de cuvânt al Ministerului Apărării Naţionale de la Beijing.

Prevederile acestui document prezintă fără motiv China drept o ameninţare şi se amestecă în mod nechibzuit în afacerile interne ale Chinei pentru a găsi scuze pentru SUA să-şi sporească cheltuielile militare şi să-şi menţină hegemonia, a spus Tan, care a adăugat că decizia nu va face decât să afecteze pacea şi stabilitatea în Strâmtoarea Taiwan şi să sporească riscul unei confruntări militare între China şi SUA. 


Preluat de la: Publika.md