China a autorizat folosirea în rândul militarilor săi a unui vaccin împotriva COVID-19

China a autorizat folosirea în rândul militarilor săi a unui vaccin împotriva COVID-19, dezvoltat de către institutul de cercetare militar şi o companie farmaceutică, a anunţat luni întreprinderea, relatează AFP, citat de adevarul.ro.

Laboratoarele din întreaga lume se întrec în găsirea unui remediu la SARS Cov-2, noul coronavirus descoperit prima oară în 2019 în China şi care a ucis deja peste 500.000 de oameni în lume. Aproape jumătate dintre cele 17 vaccinuri care se află în prezent în teste clinice – adică pe om – sunt dezvoltate de către institute chineze, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Societatea chineză CanSinoBIO colaborează cu Academia Militară de Ştiinţe Medicale pentru unul dintre aceste vaccinuri împotriva COVID-19, unul din cele mai avansate la ora actuală.

„Datele testelor clinice au arătat un profil bun al siguranţei şi un nivel mare de răspuns imunitar umoral şi celular”, a declarat compania într-un comunicat transmis Bursei din Hong Kong, unde este cotată.

Comisia Militară Centrală – instituţia în subordinea căreia se află armata chineză – a dat undă verde, la 25 iunie, unei utilizări a vaccinului pe militari, a anunţat ea. Autorizarea are valabilitate un an de zile. Nu este clar dacă această autorizare implică o campanie de vaccinare în cadrul armatei chineze – care numără aproximativ două milioane de oameni.

Contactat de AFP pe această temă, ministerul chinez al Apărării nu a răspuns.

CanSinoBIO subliniază în comunicat că nu poate garanta încă faptul că vaccinul său va fi comercializat marelui public. OMS a anunţat că, în afară de cele 17 vaccinuri împotriva COVID-19 testate pe om, alte 132 de vaccinuri se află în prezent în faza de evaluare preclinică. Niciun vaccin nu a primit autorizaţie de comercializare. Potrivit jurnalului medical Lancet, au fost efectuate peste 1.000 de studii clinice implicând zeci de tratamente pentru virus, dar în prezent nu a fost descoperită nicio intervenţie medicală complet eficientă.


Preluat de la: Publika.md