Magistrații Judecătoriei Chișinău cu sediul în sectorul Râșcani au respins cererea lui Vladimir Țurcan de a suspenda hotărârea plenului Curții Constituționale prin care a fost destituit din funcția de președinte al Înaltei Curţi, dar și decizia prin care Domnica Manole a fost aleasă în locul său. Asta chiar dacă hotărârile Curții Constituționale sunt definitive și nu pot fi supuse niciunei căi de atac. Decizia instanței de fond poate fi contestată la Curtea de Apel Chișinău în termen de 15 zile. Vladimir Țurcan nu a răspuns la telefon pentru a oferi un comentariu.
Judecătoria a explicat într-un comunicat de presă că magistraţii au examinat cererea lui Țurcan prin prisma actelor administrative individuale şi a respins-o din motiv că interesul public, la etapa examinării acesteia, prevalează.
Între timp, deputatul PAS, Sergiu Litvinenco a scris pe Facebook că, deși magistraţii au respins această cerere, au recunoscut totuși cele două hotărâri contestate de Țurcan ca acte administrative, care pot fi verificate sau controlate de către instanța de judecată. Potrivit lui Litvinenco, decizia judecătorilor de a analiza legalitatea hotărârilor Curții Constituționale este una fără precedent în lume.
De cealaltă parte, constituționalistul Nicolae Osmochescu consideră că decizia Judecătoriei Chișinău este una previzibilă, iar dacă va fi atacată, răspunsul va fi același.
„Nu poate să schimbe nimeni hotărârea Curții Constituționale decât însăși Curtea. Asta nu e litigiu de muncă, nu e contencios administrativ. Ei ( Curtea de Apel) tot o să lasă în vigoare hotărârea”, a menţionat Nicolae Osmochescu.
Luna trecută, Vladimir Țurcan a contestat la Curtea Constituțională destituirea sa din funcția de președinte al Înaltei Curți. Însă cererea a fost atunci declarată inadmisibilă, iar în hotărârea emisă s-a specificat că decizia Curții este definitivă și nu poate fi supusă niciunei căi de atac. Amintim că, Vladimir Țurcan a fost demis din funcţia de preşedinte al CC în baza demersului colegilor săi judecători Liuba Şova şi Nicolae Roşca. Decizia privind demiterea lui Ţurcan a fost luată după ce preşedintele Igor Dodon a recunoscut public că l-a sunat pe acesta pentru a afla în ce condiţii a fost suspendată legea anticriză pentru perioada pandemiei. Vladimir Țurcan a negat atunci că i-ar fi spus președintelui cum s-a desfășurat procedura de vot.
Preluat de la: Publika.md