Cercetătorii din Costa Rica vor începe studiile unui tratament ieftin bazat pe anticorpi luați de la cai injectați cu SARS-Cov-2

Cercetătorii din Costa Rica urmează să înceapă studiile unui tratament ieftin cu coronavirus bazat pe anticorpi luați de la cai injectați cu SARS-Cov-2, virusul care cauzează COVID-19, potrivit oamenilor de știință.

Caii sunt văzuți într-un coral la Institutul Clodomiro Picado, înainte ca sângele lor să fie extras pentru un proces pentru a produce un tratament pentru boala coronavirusului (COVID-19), în San Jose, Costa Rica, scrie gandul.ro.

Dezvoltat de Institutul Clodomiro Picado (ICP) al Universității din Costa Rica, medicamentul anticorpilor  urmează să fie testat pe 26 de pacienți de la jumătatea lunii septembrie, a declarat pentru Reuters, Roman Macaya, președintele Fondului de securitate socială care administrează centrele de sănătate publică.

Autoritățile din Costa Rica speră să poată începe să aplice tratamentul pe scară mai largă în spitale, dacă rezultatele studiului de fază 2 sunt încurajatoare. Există 471 pacienți internați cu coronavirus spitalizați în Costa Rica.

„Suntem mândri să știm că acest produs va salva vieți până când vaccinul va ajunge la populație. O facem cu resursele noastre, fără a fi nevoiți să stăm la coadă sau să concurăm împotriva altor țări, așa cum se poate vedea cu posibilele vaccinuri”, a spus Alberto Alape, coordonator de proiect la ICP.

Eforturi similare sunt în desfășurare și în Argentina și Brazilia, în timp ce oamenii de știință din Belgia folosesc lamele.

Cercetătorii din Costa Rica spun că metoda lor pentru tratamentul SARS-Cov-2 se bazează pe experiența utilizării anticorpilor preluate de la cai pentru a dezvolta anti-venin. Au importat proteina virală din China și Regatul Unit și au injectat-o în șase din cei 110 cai pe care IPC îi folosește pentru testare.

Săptămâni mai târziu, când animalele au dezvoltat suficienti anticorpi, au extras sânge și au folosit anticorpii din plasmă ca materie primă pentru serul injectabil.

Dacă funcționează, cercetătorii spun că vor să împartă tratamentul ieftin cu alte națiuni din America Centrală, care sunt în mare parte mai sărace decât Costa Rica.

„Pe lângă principiul solidarității și faptul că acest lucru a fost făcut cu anti-venin de la mușcăturile de șarpe, știm că într-o pandemie, propria bunăstare este legată de bunăstarea vecinilor”, a spus Alape.


Preluat de la: Publika.md

 Fără categorie