Centrul orașului Seattle, declarat „regiune autonomă” de către indivizi înarmați. Poliția a abandonat secția din zonă

Protestele masive din orașul Seattle au devenit motiv de ceartă pe Twitter între președintele Statelor Unite, Donald Trump, primarul orașului și guvernatorul statului Washington, ambii membri ai Partidului Democrat, transmite digi24.ro.

Poliția din Seattle anunță că grupuri de protestatari au început să pună baricade și că „indivizi înarmați le folosesc pe post de puncte de trecere” în districtul de est al orașului pe colina capitoliului. Protestatarii ar cere persoanelor care se mișcă în zonă să se legitimeze și ar restricționa, cu ajutorul armelor de foc, accesul unor persoane în zonă. 

Mai mult, protestatarii au înconjurat toată zona, o controlează și o numesc acum „regiunea autonomă Capitol Hill”. Între timp, poliția a abandonat secția de poliție din această zonă și a lăsat-o baricadată. Polițiștii răspund acum doar la apelurile de urgență.

„Deși au un drept constituțional să poarte arme pentru că statul Washington permite purtarea armelor la vedere pe stradă, nu au dreptul să folosească aceste arme pentru a îi intimida pe cetățeni. Niciunul dintre ei nu are vreo autoritate să ceară identificarea persoanelor”, a declarat adjuncta șefului poliției din zonă.

Oficialii din Seattle spun că nu au motive să creadă că protestarii care au ocupat zona au vreo legătură cu Antifa sau cu altă organizație radicală de stânga.

Între timp, Trump a scris pe Twitter că „teroriști locali au preluat puterea în Seattle” și că aceștia sunt controlați de „democrați radicali de stânga”.

„Guvernatorul radical de stânga Jay Inslee și primarul din Seattle sunt tachinați și batjocoriți la un nivel pe care măreața noastră țară nu l-a mai văzut până acum. Luați-vă orașul înapoi ACUM. Dacă nu o faceți voi, o fac eu. Ăsta nu e un joc. Acești anarhiști urâți trebuie opriți. IMEDIAT. MIȘCAȚI-VĂ REPEDE!”, a scris Trump pe Twitter.

Guvernatorul și primărița din Seattle i-au răspuns lui Trump tot pe Twitter. Jenny Durkan i-a transmis lui Trump să se „întoarcă înapoi în buncăr”, ironizându-l pentru faptul că s-a ascuns într-un buncăr subteran la Casa Albă în timpul protestelor masive din Washington DC, iar guvernatorul Inslee i-a cerut să se oprească din a publica mesaje pe Twitter, ironizându-l și el pentru un cuvânt scris greșit în postarea inițială („stoop” în loc de „stop”)

„Un om incapabil de a guverna ar trebui să nu se bage în problemele din Washington. Nu mai posta pe Twitter. (n. red. – «stoop» tweeting)”.

În zona de oraș declarată „autonomă”, oamenii dansează, cântă și scandează în mulțime. 

O situație similară se produce și în statul vecin, Oregon, unde protestatarii din Portland încearcă și ei crearea unei „zone autonome” în oraș. 

În Seattle, dar și într-un număr mare de alte orașe americane, protestele anti-rasism continuă și după înmormântarea lui George Floyd, bărbatul de culoare care a fost ucis cu sânge rece de un polițist alb în orașul Minneapolis din statul Minnesota. 


Preluat de la: Publika.md