Centrala nucleară de la Zaporojie a fost reconectată la reţeaua electrică a Ucrainei

Centrala nucleară de la Zaporojie a fost reconectată joi la reţeaua electrică a Ucrainei, a anunţat Ukrenergo, operatorul reţelei naţionale, printr-un comunicat preluat de Reuters. S-a redus astfel riscul unei catastrofe după avariile provocate de bombardamentele ruseşti.

Ceva mai devreme în cursul zilei, alimentarea cu energie a centralei fusese întreruptă şi intraseră în funcţiune generatoarele diesel de rezervă. Acestea constituie ultima soluţie pentru evitarea supraîncălzirii combustibilului nuclear, însă combustibilul disponibil poate asigura răcirea doar timp de zece zile, potrivit Agerpres.

Ucraina acuză Rusia de întreruperea alimentării centralei, însă oficialii din partea ocupată de ruşi a regiunii Zaporojie susţin că este vorba de o „provocare” ucraineană.

Incidentul a provocat noi temeri privind un accident la cea mai mare centrală nucleară din Europa, la aproape patru decenii după dezastrul de la Cernobâl. Ukrenergo a anunţat însă că reparaţiile au fost efectuate rapid. Specialiştii „au refăcut alimentarea cu energie a centralei atomoelectrice Zaporojie, întreruptă de loviturile cu rachete de astăzi”, arată comunicatul companiei citat de Reuters. Centrala „trece de la generatoarele diesel la alimentare cu electricitate pentru necesităţile proprii de la sistemul energetic unificat al Ucrainei”, informează compania.

Rusia respinge acuzaţiile oficialilor din Ucraina care acuză de bombardamente forţele ruse, susţinând că, dimpotrivă, ucrainenii sunt cei care lovesc centrala.

În timpul atacurilor, curentul se întrerupe, iar măsurile de siguranţă sunt neglijate. Riscurile de catastrofă „cresc semnificativ”, iar „capacitatea noastră de a reacţiona la ele, de a le evita scade semnificativ”, a declarat Oleh Krikov, preşedinte interimar al autorităţii ucrainene pentru securitatea nucleară.

Şi Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică (AIEA) şi-a exprimat îngrijorarea după ce s-a confirmat intrarea în funcţiune a generatoarelor de rezervă de la Zaporojie. Directorul AIEA, Rafael Grossi, a cerut crearea unei zone de protecţie în jurul centralei şi a declarat consiliului de conducere al agenţiei că „de fiecare dată dăm cu zarul”, iar „dacă vom permite să se întâmple iar şi iar aşa, într-o zi ni se va termina norocul”.

AIEA monitorizează în prezent situaţia de pe teren, iar Grossi a făcut presiuni atât asupra Moscovei, cât şi a Kievului pentru instituirea unei zone demilitarizate de siguranţă.


Preluat de la: Publika.md