A 10-a ediție a Baku Forum. Ilham Aliyev a vorbit despre importanța cooperării internaționale și îmbunătățirea relațiilor dintre țările din regiunea Caspică

În capitala Azerbaijanului, Baku, sub auspiciul Președintelui Republicii Azerbaidjan Ilham Aliyev și organizat de Centrul Internațional Nizami Ganjavi, astăzi, a început cea de-a 10-a ediție a Baku Forum. La eveniment s-au reunit peste 400 de participanți, inclusiv actuali și foști șefi de stat și de guvern, laureați ai Premiului Nobel, precum și reprezentanți ai societășii civile și ai unor organizații internaționale, pentru a discuta pe parcursul următoarelor zile probleme globale urgente și pentru a identifica soluții pentru acestea.

În deschidere, co-președintele Centrului Internațional Nizami Ganjavi, Ismail Serageldin a dat cuvântul președintelui Ilham Aliyev care a vorbit despre importanța cooperării internaționale și a îmbunătățirii relațiilor dintre țările din regiunea Caspică.

Totodată, au mai ținut discurs președintele Republicii Letonia, Egils Levits, președintele Republicii Democrate Timor-Leste, Jose Ramos Horta, Înaltul Reprezentant al Alianței ONU a Civilizațiilor, Miguel Angel Moratinos, și directorul executiv al Programului Comun pentru Combate HIV sub conducerea Secretarului General al ONU, Winnie Byanima.

Pe parcursul zilei se vor desfășura câteva ateliere la care delegațiile vor aborda subiecte ca securitatea climatică; siguranța alimentară; securitatea nucleară, construirea rezilienței într-o lume diviză și altele.

Pentru zilele următoare, agenda atelierelor va fi construită în jurul subiectelor de sănătate globală, migratie, provocări climatice, conflictele mondiale.

La Forum participă și fostul prim-ministru al Republicii Moldova din 2005, Chiril Gaburici, care vineri va ține un discurs, dar și fostul președinte al țării, Petru Lucinschi.

Centrul Internațional Nizami Ganjavi a devenit un important centru internațional care investighează soluții la problemele globale și informează comunitatea mondială despre aceasta. Drept urmare, interesul pentru evenimentele organizate de Centru crește de la an la an.


Preluat de la: Publika.md