Cele 12 locomotive noi, pe care Republica Moldova le-a cumpărat acum 2 ani, au ajuns pe peronul Gării Feroviare din Chișinău (FOTOREPORT)

Cele 12 locomotive noi pe care statul nostru le-a cumpărat acum doi ani au ajuns pe peronul Gării Feroviare din Chișinău. Responsabilii de la Căile Ferate din Moldova susțin că astfel a fost făcut un pas important în procesul de restructurare și dezvoltare a acestui sector de transport.

Primul lot de locomotive a ajuns la Chişinău în această dimineaţă şi a fost întâmpinat de preşedintele Igor Dodon, șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko şi de ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean.

„Este o zi istorică pentru Întreprinderea de Stat Calea Ferată din Moldova pentru că, în premieră, pentru toată perioada de independenţă a ţării noastre, se fac astfel de investiţii”, a declarat șeful statului, Igor Dodon.

„Aceste locomotive, pare să fie uriaşe dar ele sunt numai mica parte a susţinerii pe care Uniunea Europeană o oferă Republicii Moldova, prietenilor noştri, oamenilor care trăiesc în această ţară”, a afirmat șeful Delegației UE în Republica Moldova, Peter Michalko.

Locomotivele au fost confecţionate şi asamblate în Kazahstan, de o companie americană, iar costul lor se ridică la 45 de milioane de euro. Acestea au venit la pachet cu mai multe piese de schimb în valoare de zece milioane de euro. Locomotivele pot dezvolta o viteză maximă de 180 de kilometri la oră, dar din cauza stării dezastruoase a căilor feroviare din țara noastră, acestea pot circula cel mult cu 30 de kilometri la oră.

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean, a menționat că în curând vor fi reparate două porțiuni de cale ferată.

„Următorul proiect foarte important va fi reparaţia tronsonului Bender – Giurgiuleşti, care la fel va fi susţinut de partenerii noştri de dezvoltare, BERD, BEI şi UE. La fel un proiect foarte ambiţios pe agenda Ministerului Economiei este modernizarea ecartamentului Chişinău – Ungheni”, a comunicat ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean.

Responsabilii de la CFM au menționat că în prezent, peste 80 la sută din vagoanele și locomotivele din dotare au termenul de exploatare depășit.

„Dacă de luat tot parcul de vagoane al Republicii Moldova, ar fi nevoie undeva la 5 mii de vagoane. Locomotive, în afară de aceste 12 noi, pentru Cale Ferată este necesar în jur de 24 de locomotive de manevră”, a menţionat șeful interimar al CFM, Adrian Onceanu.

Cumpărarea celor 12 locomotive face parte dintr-un proiect de restructurare a Căilor Ferate din Moldova, finanțat de BERD, BEI și UE. Costul total al proiectului este de 110 milioane de euro. Cinci milioane de euro constituie un grant din partea Fondului de investiții de vecinătate al UE.


Preluat de la: Publika.md