Cel puțin 20 de soldați indieni au fost uciși după o luptă cu armata chineză

Cel puțin 20 de soldați indieni au fost uciși într-o confruntare cu forțele chineze în Ladakh în regiunea Kashmir, o zonă în jurul căreia există o veche dispută între China și India. Este pentru prima oară în ultimii 45 de ani când incidentele din zonă au luat o astfel de turnură, relatează BBC, scrie digi24.ro.

Incidentul vine după ce tensiunile au început să crească semnificativ între cele două state. Este pentru prima oară în ultimii 45 de ani când un incident de acest fel între China și India ajunge la pierdere de vieți.

Armata indiană a anunțat, inițial, că trei dintre soldații săi au fost uciși după ce a confirmat că ambele părți au suferit victime. Mai târziu, în timpul zilei de marți, oficialii indieni au precizat că mai mulți soldați în stare critică au murit din cauza rănilor.

Ministrul de Externe indian a acuzat China că a încălcat un acord stabilit în urmă cu o săptămână în ce privește granița de control din Valea Galwan. Conform comunicatului Indiei, „o confruntare violentă a avut loc după ce partea chineză a încercat să schimbe starea de fapt din regiune în mod unilateral”.

La rândul său, ministrul de Externe chinez spune că indienii au trecut granița de două ori luni, că au „provocat și atacat personalul chinez din zonă, fapt ce a dus la o confruntare fizică dintre forțele celor două părți”.

Presa locală din India a scris că soldații ar fi fost „uciși în bătaie”, însă armata nu a confirmat acest lucru.


Preluat de la: Publika.md